През последния месец активно се разпространяват твърдения, че Украйна доставя оръжия на "Хамас". Част от твърденията се основават на напълно изфабрикувани публикации, които имитират авторитетни западни медии. Такъв е случаят с измислен репортаж, който имитира външния вид на британската телевизия BBC. Той е публикуван от фалшив профил, който претендира, че е на разследващата медия Bellingcat, но не е.

Нито BBC, нито Bellingcat са публикували такава информация, тя е напълно измислена. Проверка на „Евронюз“ показва, че първоначално изфабрикуваното видео е разпространено от прокремълски онлайн групи. След това се появява в социалните мрежи и става популярно.

Екранна снимка на изфабрикувана публикация на Washington Post също невярно твърди, че „доставките на украинско оръжие за "Хамас" са се утроили през последния месец“. Фалшивото заглавие е подписано от Крис Молтисанти, персонаж в телевизионния сериал „Семейство Сопрано“.

Същите твърдения, неподплатени с никакви доказателства, се разпространяват съвсем официално от руската държава. На заседание на Съвета за сигурност на ООН първият заместник на постоянния представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви, че „около 20% от западните оръжия, доставени на Киев, се озовават на черния пазар” като добавя, че „корупцията в страната е основната причина, поради която въоръжените сили на Украйна изпитват недостиг на боеприпаси”.

В същия дух се изказва и руският президент Владимир Путин:  

„Сега казват: оръжия влизат в Близкия изток от Украйна. Е, разбира се, защото се продават. И те се продават на талибаните и оттам отиват навсякъде.“

Твърдението, че Киев продава получените от Запада оръжия на "Хамас" се появява още в първите дни на войната в Близкия изток. Тезата, че Украйна продава западни оръжия на черния пазар е стара. Анализ на публикациите в руските медии показва, че тя се появява веднага след началото на доставките на оръжие за Украйна и се лансира от руските пропагандни медии при всяко обсъждане на темата за недостиг на боеприпаси в Украйна. Твърдението е част от общия наратив за нарастваща корупция в Киев, според който високопоставени лица активно участват в оръжейни сделки на черния пазар. Такъв е случаят с бившият украински министър на отбраната Олексий Резников, за когото се разпространява твърдение, че лично е наблюдавал сделките, без да има доказателства за това.

Бившият руски президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев също каза в официалния си Телеграм канал, че „оръжията, предадени на режима в Украйна, се използват активно в Израел“. 

В публикация в Х, Марджъри Тейлър Грийн, републиканска представителка в американския Конгрес, казва:

„Трябва да работим с Израел, за да проследим серийните номера на всички американски оръжия, използвани от Хамас срещу Израел. От Афганистан ли идват? От Украйна ли идват? Много вероятно отговорът е и двете.”

Грийн не за първи път споделя невярна информация, излязла от проруски медии. В публикация в Х от март 2022 г. представителката на Конгреса говори за „тайни биолаборатории на САЩ на територията на Украйна“, а в изказванията си често защитава позицията, че САЩ трябва да спрат да изпращат оръжия на Украйна.

Съществува и версия на твърдението, в която Украйна препродава получените от НАТО оръжия на мексикански картел. Тя тръгва от неправилно преведен репортаж на мексиканска медия, който бързо отеква в социалните мрежи. В последствие невярното твърдение е споделено и от републиканския кандидат за президент на САЩ Вивек Рамасвами.

Твърдението, че украинските оръжия отиват на черния пазар, е опровергавано

Общото между всички тези случаи е, че няма никакви доказателства на твърденията, че Украйна доставя получените от НАТО оръжия на криминални и терористични групировки. Другото, което изглежда общо, е ролята на Кремъл.

Разследващата организация Bellingcat, както и проверители на факти, смятат, че твърденията се разпространяват с активното съдействие на Кремъл, от проруски медии и профили в социалните мрежи. 

В отговор на твърденията украинската медия The new voice of Ukraine не само обвинява Русия за разпространението на невярна информация, но и твърди, че руското разузнаване е предало на Хамас оръжия, конфискувани от украински войници в сраженията в Украйна, за да дискредитира Киев.

Сред контрааргументите на Украйна е, че оръжието, което страната получава от западните държави може да бъде проследено и идентифицирано. „Всички чуждестранни [военни] инсталации имат оборудване за геопозициониране, така че е лесно да се определи къде се намират. Броят им се следи постоянно,” обяснява Олександр Коваленко, военен и политически анализатор от „Информационна съпротива“ – проект на Центъра за военно-политически изследвания в Киев. 

Дезинформационната тактика се основава на изфабрикувани доказателства

Наративът, че украински оръжия се продават на черния пазар или се изпращат на криминални групировки, често се разпространява с помощта на изфабрикувани доказателства. Макар и да е съмнителна, тяхната автентичност не може да бъде проверена или опровергана диркетно. Такъв е случаят с видеоматериалите, представени като публикации на "Хамас", които се разпространяват в социалните мрежи.

Предполага се, че фалшивото видео на BBC, в което се виждат поставени на земята оръжия, е изфабрикувано в Русия или Украйна. Първоизточникът на видеото не е известен. Клипът е разпространен най-вече сред проруски профили в Х и руски канали в Телеграм. Проверка на France 24 показва, че оръжията, които се виждат във видеото, не са използвани от "Хамас". Консултация на медията със специалист по темата потвърждава, че такива оръжия не са показвани на официалните канали на групировката, която разполага по-скоро с оръжия от израелски, ливански или ирански произход. Друг важен детайл е, че информацията, която се публикува от официалния канал на "Хамас" съдържа воден печат с логото на групировката, какъвто не се вижда на този видеоклип. Специалистите предполагат, че оръжията, които се виждат на кадрите са били иззети от украинските въоръжени сили.

Подобен е случаят и с анонимно видео, на което мъже с покрити лица благодарят на Украйна за доставката на оръжия, което получи широко разпространение в социалните мрежи в България.

Проверка на Factcheck.bg показа, че българският първоизточник на видеото е Телеграм канала bgmilitary. В последствие е публикувано във Фейсбук групата „Измамата К0вид 19 – Комитет за Спасение Стара Загора” и други Фейсбук групи с голяма аудитория преди да бъде разпространено от отделни потребители. 

Какво се вижда във видеоклипа

Отпред – мъж, който се представя за говорител на "Хамас". Облечен е във военна униформа с нашивка палестинското знаме. Лицето му – прикрито с червено-бялa кефия. Говори на арабски език, но си личи, че не му е майчин. Думите му са преведени на английски със субтитри. Зад него – четирима въоръжени. Също в униформи и с прикрити лица. А най-отзад е зелен флаг, който прилича на знамето на "Хамас". Клипът е озаглавен „Представители на "Хамас" публикуваха видео, в което изразиха благодарност на Зеленски за доставката на оръжия и помощта в битката срещу Израел.“

Проверката на Factcheck.bg не намери информация, която може да потвърди, че кадрите показват представители на "Хамас". Заснетото не е достатъчно, за да се определи и къде е снимано видеото. Но проверката установи, че:

  • говорителят използва арабски език с акцент, което не е обичайно; Официалните говорители владеят арабски като майчин език;
  • липсва водният знак на Хамас, който присъства на официалните публикации на групировката;
  • изказва се благодарност на президента на Украйна Володимир Зеленски, че е предоставил оръжия, но оръжия не са заснети.

Косвени улики, че видеото не е автентично

Във видеото не се виждат лицата на хората и не може да се потвърди самоличността им. Говорещият в клипа използва арабски език с акцент, потвърди експерт пред Factcheck.bg. Гласът му не съвпада с гласа на официалния говорител на военното крило на "Хамас" Абу Обейда, който владее арабски като майчин език.

Рана Салахат, журналистка от палестинската медия за проверка на фактите Tahaqaq Observatory и член на арабската мрежа по проверка на фактите от AFCN (Arab Fact-checkers Network), потвърди, че говорителите на "Хамас" са известни и никой друг не може да се появи и да говори публично по този начин от тяхно име. В допълнение, речта във видеото се различава от обичайния им начин на говорене – съдържа много грешки и не отговаря на обичайния речник на Хамас.

Действително бригадите Ал Касам представляват въоръженото крило на групировката "Хамас". Техен официален говорител е Абу Обейда. Той отговаря за официалните изявления, пресконференциите и видеоклиповете на "Хамас". Видео публикациите на групировката се отличават с високо качество и на тях присъства единствено Абу Обейда. Не е такъв случаят обаче с конкретния видеоматериал. Качеството на картината е лошо, а в клипа се виждат четирима мъже зад говорителя. Твърди се, че материалът е създаден, за да се изрази благодарност за доставката на оръжия, но такива не са показани. В края на видеоклипа камерата се обръща надолу към тяло на човек, покрито с плат. Цялата композиция напомня повече на искане на откуп, отколкото на израз на благодарност за получена доставка.

Кой разпространява видеото?

Най-старата достъпна от България публикация на видеото е в профил в социалната мрежа Х. Той е създаден през септември 2023 г. на името на Jane Sikorski. Търсене на това име в Гугъл води до публикации за известен фотограф. До момента на публикуването на видеото, профилът е споделял единствено съдържание на други профили в Х. Основно снимки на цветя, пейзажи и смешни клипчета и картинки. Видеото с мъжете в униформи е единственото съдържание, качено в платформата от самия профил. Публикацията е от 24 октомври 2023 г., а текстът ѝ гласи „Hamas receives weapons from Ukraine’s Zelenskyy“. В превод: "Хамас" получава оръжия от украинския Зеленски“. Тя е и последната публикация от профила.

Това е добре познат модел на разпространение на дезинформация. Създава се профил, чието съдържание за даден период от време е безобидно и развлекателно – снимки на красиви пейзажи, картинки с животни и цветя, шеги. В даден момент профилът започва да публикува съдържание с политически заряд, военна пропаганда или дезинформация.

Никакви доказателства

Твърденията, че Украйна участва в трафик на оръжия, не са подкрепени с никакви доказателства от тези, които ги разпространяват. Затова и е трудно да бъдат намерени доказателства, които да ги опровергават. Разпространителите разчитат именно на това. По подобен модел се развива и дезинформационната кампания за “тайните биолаборатории” на САЩ в Украйна: официални руски изказвания, препредани от контролираните от Кремъл медии и мултиплицирани в социалните мрежи. И всеки път се добавя нов детайл, променят се държави, участници или контекст, така че да се постигне желаният ефект: пълно объркване на аудиторията и усещането, че няма истина, защото всички лъжат.

Factcheck.bg