Хенри Кисинджър, един от най-големите дипломати не само в американската, но и в световната история, почина на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът, предаде Ройтерс. Не се уточнява при какви обстоятелства е издъхнал Нобеловият лауреат за мир.

Дори и навършил един век, доктор Кисинджър все още работеше и имаше активен социален живот. Той посещаваше събития в Белия дом. Освен това издаде книга и свидетелства пред американския Сенат за ядрената заплаха, идваща от Северна Корея. През юли тази година бившият държавен секретар на САЩ осъществи изненадващо посещение в Китай, за да се срещне с местния лидер Си Цзинпин.

Кисинджър остави незаличима следа в американската и световна външна политика. Той е държавен секретар на САЩ при двама американски президенти - Ричард Никсън и Джералд Форд. 

Хенри Кисинджър е от еврейски произход. Роден е на 27 май 1923 г. като Хайнц Алфред Кисингер във Фюрт, Южна Германия. Семейството му се мести в САЩ през 1938 г. След като приспособява имената си към английския език, става американски гражданин през 1943 г. и служи в армията на САЩ в Европа по време на Втората световна война.

Получава магистърска степен от Харвардския университет през 1952 г., а защитава докторат през 1954 г. Работи като консултант за правителствени организации, включително и през 1967 г. във Виетнам, когато е посредник на Държавния департамент. Помага на Никсън в предизборната кампания за президентските избори през 1968 г.

През 1973 г., когато е съветник по националната сигурност, е назначен за държавен секретар на САЩ. Същата година получава Нобеловата награда за мир заедно с виетнамеца Ле Дък Тхо, който обаче отказва да приеме приза.

Бившият посланик на САЩ в Китай Уинстън Лорд, който е бил специален асистент на Кисинджър, каза за Ройтерс, че покойният дипломат е бил "неуморен радетел за мир".

"Америка загуби стълб в защитата на националните интереси", заяви Лорд.

След атентатите от 11 септември 2001 г. тогавашният президент на САЩ Джордж У. Буш назначи Кисинджър за шеф на разследващата комисия за трагедията.

"Америка загуби един от най-влиятелните и отличителни гласове на своята външна политика с кончината на Хенри Кисинджър. От дълго време се възхищавам на мъжа, който е избягал от нацистите като малко момче в еврейско семейство и после се е сражавал срещу тях в редовете на армията на САЩ. Това, че е бивш бежанец, а стана държавен секретар, говори както за неговото собствено величие, така и за величието на Америка", заяви за Ройтерс Джордж У. Буш.