Най-високопоставеният китайски дипломат Ван И се срещна с бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър в Пекин, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на китайското министерство на външните работи.

По време на срещата Ван е заявил на Кисинджър, че САЩ трябва да дефинират ясна позиция относно тайванските сепаратистки дейности, ако искрено искат да има стабилност в Тайванския проток.        

Ван И освен това е подчертал пред Кисинджър, че развитието на Китай следва една неизбежна логика и е невъзможно да се правят опити за трансформиране на тази страна.

"Още по-невъзможно е да се правят опити за нейното обкръжаване и нейното възпиране", е допълнил той, цитиран от Франс прес.

Дипломат номер едно на Китай освен това приветства приятелството, установено от неговата страна със стари приятели и благодари на Кисинджър за историческия му принос за размразяване на отношенията между Китай и САЩ.

"Политиката на Китай спрямо САЩ остава приемствена и следва ръководните фундаментални принципи, предложени от президента Си Цзинпин, а именно взаимно уважение, мирно съжителство и сътрудничество, при което и двете страни печелят", посочва Ван И.

"Тези три ръководни линии са от фундаментално значение и са дългосрочни. Те са също и добро средство за разбирателство между Китай и САЩ, две велики страни", допълва китайският дипломат.

"Американската политика към Китай има нужда от дипломатическа мъдрост като тази на Кисинджър и от политически кураж като този на Нискън", добави Ван И.

При президентството на Никсън Кисинджър беше съветник по националната сигурност и посети тайно Пекин през 1971 г., за да подготви установяването на дипломатически връзки между САЩ и Китай и да проправи пътя към историческата визита на Никсън в китайската столица на следващата година. До този момент Китай беше изолиран, но установяването на връзките с Вашингтон даде тласък на икономическия възход на азиатската страна, отбелязва Франс прес.

Лауреат на Нобеловата награда за мир, Кисинджър натрупа богатство от консултации на компании, инвестиращи в Китай. Той предупреждаваше неведнъж да не се втвърдява американската политика спрямо Пекин.

Кисинджър се срещна в Пекин с китайския министър на отбраната Ли Шанфу, съобщи  "Гардиън".

Според информация от китайското министерство на отбраната, Ли Шанфу казал, че "приятелската комуникация" между Китай и САЩ е била "унищожена", защото "някои хора в Съединените щати" не искали да вършат работа за сближаване с Китай. Кисинджър, от своя страна, казал, че е "приятел на Китай".

"Нито Съединените щати, нито Китай могат да си позволят да се отнасят към другия като към противник. Ако двете страни влязат във война, това няма да доведе до никакви смислени резултати за двата народа“, цитира думите на Кисинджър китайското съобщение за срещата.

Изненадващото посещение на 100-годишния бивш държавен секретар на САЩ идва, когато Джон Кери, пратеникът на САЩ по климата, е в Пекин, за да се срещне с китайски служители, за да обсъдят как двете страни могат да си сътрудничат за справяне с климатичната криза. Кери е последният от поредица високопоставени американски служители, които пътуваха до Китай това лято, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън проведе дългоочаквано пътуване през юни.

Отношенията между двете суперсили показват низходяща тенденция от месеци, но има предпазлив оптимизъм и от двете страни, че подновяването на официалните разговори може да изгради основа за подобряване на връзките.

Визитата на Кисинджър, която не беше оповестена, е извън официалния списък на срещите. Тя съвпада с 52-годишнината от неговото тайно посещение в Пекин през юли 1971 г., което проправя пътя на Ричард Никсън, президент на САЩ по това време, за нормализиране на отношенията между САЩ и Китай. Повече от половин век по-късно мнозина в Пекин все още смятат Кисинджър за "приятел на Китай“. През май държавният таблоид "Глобал таймс" похвали "острия като бръснач" ум на Кисинджър.

Ли е обект на американски санкции от 2018 г., свързани със закупуването на бойни самолети от основния руски износител на оръжия, което Пекин цитира като причина за отказа да възобнови диалога между военните с Вашингтон. Поради това миналия месец Ли отказа да се срещне с американския си колега Лойд Остин по време на форума "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур.

"Ню Йорк таймс" обръща внимание на това, че докато другите американски официални представители, посетили Китай напоследък, са били посрещани в различна степен със студенина или гневни укори, срещата на Кисинджър в министерство на отбраната е преминала топло. Самият факт, че  Кисинджър изобщо е бил приет от министъра на отбраната Ли Шанфу, е забележителен, пише вестникът, припомняйки отхвърленото от Китай миналия месец искане на министъра на отбраната на САЩ Лойд  Остин за среща с китайския му колега.

По време на срещата китайският министър заявил, че се надява САЩ да работят с Китай за насърчаване "здравословно и стабилно развитие на отношенията между двете страни и двете армии", цитира китайското изявление "Ню Йорк таймс".

Говорител на Държавния департамент заяви пред репортери на редовен брифинг, че администрацията на Байдън е била информирана за планираното пътуване на Кисинджър до Китай. Но говорителя Матю Милър изрично подчерта, че бившият държавен секретар е в Пекин "по собствено желание, а не действа от името на правителството на Съединените щати".

Милър допълни, че при предишни контакти с китайски официални лица Кисинджър впослествие е информирал американските власти и че подобно нещо може да се случи и след това пътуване.

На официално ниво - темата е климатът 

Изменението на климата е "универсална заплаха", която трябва да се разглежда отделно от по-широките дипломатически въпроси, каза специалният пратеник на САЩ по въпросите на климатичните промени Джон Кери пред китайския вицепрезидент Хан Чжън, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става, по думите на Кери, след двудневни конструктивни, но сложни преговори.

Признавайки дипломатическите трудности между двете страни през последните години, американският пратеник по климатичните промени каза, че климатът трябва да се разглежда като "самостоятелно" предизвикателство, което изисква колективни усилия от най-големите икономики в света, за да бъде разрешено.

"Имаме възможност да променим ситуацията по отношение на климата", каза Кери на една от срещите си в Пекин, където пристигна в неделя, когато горещи вълни обхванаха някои части на Европа, Азия и САЩ.

Кери разговаря с най-високопоставения китайски дипломат Ван И и премиера Ли Цян, както и с китайския си колега Се Чжънхуа в опит да възстанови доверието между двете страни преди срещата на високо равнище за климата КОП28 (COP28) в Дубай в края на годината.

"Ако успеем да се обединим през следващите месеци преди КОП28, която ще бъде най-важната след срещата на върха за климата в Париж, ще имаме възможност да постигнем значителна промяна по този въпрос", каза Кери пред китайския вицепрезидент.

Вицепрезидентът Хан каза, че двете държави са поддържали близки комуникации и диалог след назначаването на Кери на поста специален пратеник по климатичните промени, като добави, че съвместното изявление на двете страни е изпратило "положителен сигнал" към света.

По-рано Кери каза пред журналисти, че разговорите му с китайските официални представители тази седмица са били конструктивни, но сложни, тъй като двете страни все още се занимават с политически "външни фактори", включително с въпроса за Тайван.

"Ние просто възстановяваме връзките си", каза той. "Опитваме се да съживим процеса, по който работим от години", добави американският пратеник по климатичните промени.

"Опитваме се да очертаем много ясен път към срещата на високо равнище за климата КОП28, за да можем да си сътрудничим и да работим, както сме искали, въпреки всичките външни фактори", каза Кери.

БТА