"Празнуването по улиците на Берлин след атаките на "Хамас" показва, че Германия е пуснала твърде много чужденци в страната."

Това обяви бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. 100-годишният бивш американски пръв дипломат даде интервю за германската Welt TV, цитирано от "Политико".

"Огромна грешка е да пуснеш толкова много хора с различна култура, религия, идеи, защото това създава група за натиск вътре във всяка държава, която прави това", твърди Кисинджър.

Германски евреин, той бяга от нацизма през 1938 г., отива в САЩ и се превръща в архитекста на американската външна политика по време на Виетнамската война, напомня "Политико". Той казва, че е "болезнено" - в отговор на въпрос за арабите, които в Берлин ликуваха след нападението над Израел.

На открития акт на агресия от страна на "Хамас" трябва да бъде отговорено с някакво наказание, смята Кисинджър, който обаче предупреждава за опасността от рязка ескалация на напрежението в региона.

"Конфликтът в Близкия изток е застрашен от ескалация и пренасяне в други арабски страни под натиска на общественото мнение в тях", посочва той като припомня научените уроци след войната от 1973 г., когато арабска коалиция, водена от Сирия и Египет, нападна Израел.

Според него истинската цел на "Хамас" и поддръжниците на терористичната организация е да се мобилизира Арабският свят срещу Израел и да се излезе извън пътя на мирните преговори.

Възможно е Израел да предприеме действия срещу Иран, ако прецени, че Техеран има роля в организирането на атаката, казва още бившият дипломат №1 на САЩ.

Погледнато по-цялостно - руската агресия в Украйна заедно с нападението на "Хамас" в Израел представляват "фундаментална атака срещу международната система", смята Кисинджър.