Президентът Володимир Зеленски одобри бюджета за 2024 г. на Украйна, която се стреми да се присъедини към Европейския съюз и към отбранителния алианс на НАТО. В него са предвидени милиарди за отбрана, предаде ДПА, съобщава БТА. 

Бюджетът за отбрана в размер на равностойността на повече от 44 милиарда щатски долара и представлява около половината от общите бюджетни разходи.

Например 43 милиарда гривни (1,18 милиарда долара) са предназначени за производството на дронове и същата сума за производството на боеприпаси и оръжия за отбранителната кампания срещу руската инвазия, показва текстът на бюджета, публикуван на сайта на парламента. 

Средствата за разходите в бюджета ще бъдат осигурени от данъци, мита и дивиденти от държавни компании, както и от приватизация, съобщават медиите в Киев.

Около половината от предвидените общи бюджетни разходи в размер на около 92,3 млрд. долара обаче ще бъдат покрити чрез поемане на дълг, както беше и тази година. Страната, която е икономически отслабена от войната срещу Русия, очаква приходи от около 48,7 милиарда щатски долара през следващата година, като почти цялата сума ще бъде изразходвана за отбрана.

За сравнение Русия планира да увеличи военните си разходи до почти една трета от общия бюджет. Бюджетът за отбрана за 2024 г. ще нарасне до 10,8 трилиона рубли (121 милиарда долара). Като цяло планираните разходи през следващата година ще възлязат на 36,7 трилиона рубли. 

След началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. държавният бюджет на Украйна е силно зависим от подкрепата на Запада. Бюджетът през 2023 г. е финансиран с еквивалента на приблизително 42 милиарда щатски долара от чужбина, което съответства на около 60 на сто от целия бюджет.