От днес започва строежът на новия лъч на метрото в София - първата копка на две от новите шест станции ще бъде направена срещу зала "Арена София".

Линия ще минава през кварталите "Гео Милев" и "Слатина" до бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница. За момента е предвидено трасето да е 6 км и да има 6 метростанции по него. Започва се от станция 6 и 5, които ще са съответно под локалното платно на "Цариградско шосе" срещу УМБАЛ "Св. Анна" и при бул. "Асен Йорданов.

Станция 1 по трасето ще е на бул. "Ситняково" и ул. "Гео Милев", втората - на запад от кръстовището между "Гео Милев" и ул. "Николай Коперник". Третата станция ще е под платното на "Гео Милев", западно от река "Слатинска". Станция 4 ще е напречно на бул. "Шипченски проход".

Разбира се, началото на строежа е отново със закъснение - по плановете на "Метрополитен" ЕАД от 2022 г. договорите трябваше да бъдат подписани през пролетта на тази година, а строежът по същество да започне през лятото. Срокът на договорите, който вече тече, е 42 месеца за изграждане на трасето и станциите и 45 месеца за доставка и монтаж на системите за контрол и управление на влаковете.

Това означава, че при отсъствие на други закъснения, трасето ще е готово в края на 2026 г. и с него София ще разполага с 61 км метромрежа и 56 станции. То е финансирано основно от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура".