Защо държавата ще харчи ще повече и догодина? Защото расте брутният вътрешен продукт, но процентът на дефицита се запазва същият, заяви финансовият министър Асен Василев в ефира на БНТ.

"Не трупаме дълг. Дългът от 2020 г. беше 22,8% от БВП. 21 беше 22%, тази ще приключим с 23% от БВП. Когато расте БВП, расте и дългът. Сега е около 22-23%. Изискването за Еврозоната е до 60%", отбеляза той.

Според "приходите вървят много добре".

"Ние си събираме приходите. Основният приход, например ДДС-то, в момента е нагоре 18% за сделки в страната. Там, където имаме дефицит е в един-единствен приход - ДДС от внос. Там заварихме огромен дефицит, те в момента наваксват", отбеляза той.

И бюджетът на Василев всъщност не увеличава данъците и не налага данък на бакшишите, а оптимизира събирането - и реално ги намалява.

"Бакшишите са обложени в момента, но не само с 10% данък, а с осигуровки, общо 30% данък Съответно се плащат кеш и нищо от тези данъци не се плаща. Там всъщност го намаляваме от над 30% до 10%. То е обложен и днес, но никой не плаща данък", заяви Василев.

Но не коментира актуализациите на данък сграда и такса смет в големите градове.

Отстъпи ли ПП-ДБ за дерогацията на руския петрол? Имахме нормален разговор, заяви финансовият министър. И подчерта, че с ГЕРБ е постигнато съгласие по две неща - да не отиват повече пари към "Лукойл" и съответно Русия, и да не се вдигнат цените на горивата. 

"Ако спрем дерогацията от днес за утре, някой трябва да може да намери танкери. От Близкия изток пътуват до България за 20 дни. Ако спрем след 3 дни, ще чакаме още 17", отбеляза той. И добави: "За да може българските граждани да имат нормални горива на нормални цени."

Според експерти, би трябвало при покупка на руски евтин нефт, което е факт, цените на горивата у нас да са с около 1/3 по- ниски, т.е. - около 2 лв. на литър.

Според Василев няма значение дали Делян Пеевски ще е вече лидер на ДПС при ротацията на премиери между ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Не мисля, че кой е лидер на ДПС има отношение към ротацията. Тя е договорена между ПП и ГЕРБ за смяна на министър-председателя. Не виждам някаква драма", отсече той.

Според него "само" 250 млн. лв. е печалбата на "Лукойл", не близо 1 млрд., както съобщиха множество издания.

И подчерта, че приходите от таксата за пренос на руски газ не са включени в бюджета, но ако се осъществят, с актуализация ще се компенсира капиталовата програма. Дори те и да не дойдат, тя ще бъде рекордна - 10 млрд. лева, макар че за поредна година държавата усвоява около 30% от предвидените