Известният германски журналист и писател Хуберт Зайпел е получил стотици хиляди евро от Русия - като "спонсорски пари". Той не е разкрил това обстоятелство пред работодателите и издателите си.

Както съобщават списание "Шпигел" и тв предаването ZDF Frontal, които са получили поверителни документи от Кипър, става въпрос за 600 000 евро, които са били платени като част от т. нар. договор за спонсорство.

Партньорът на Зайпел по договора официално е била фирма - пощенска кутия, наречена De Vere Worldwide Corporation. Тя е базирана на Британските Вирджински острови. Фирмата е част от корпоративната мрежа на руския олигарх и дългогодишен основен акционер в германския туристически концерн TUI Алексей Мордашов. Олигархът беше санкциониран от Европейския съюз след началото на руската война срещу Украйна. Според „Шпигел“ спонсорският договор от 2018 г. се отнася до проект за книга "за политическата среда в Руската федерация, която трябва да бъде публикувана през 2019 г.".

Има и индикации, че подобно споразумение вече е било сключено години по-рано, се казва в публикацията. Зайпел е интервюирал руския президент Владимир Путин няколко пъти. През 2015 г. беше публикувана неговата биография "Путин. Вътрешни възгледи за властта". Тя беше последвана през 2021 г. от книгата "Властта на Путин. Защо Европа се нуждае от Русия". И двете книги са публикувани от базираното в Хамбург издателство Hoffmann und Campe, което увери, че не знае нищо за плащанията и обяви, че ще разследва въпроса. Hoffmann und Campe също така заяви, че поради разкритията е взето решение книгите на Зайпел да се изтеглят от пазара.

Освен това Зайпел засне фим за руския президент, който бе излъчен от тв NDR. Филмът се казва "Аз, Путин - портрет" и е сниман през 2012 г. Освен това Зайпел направи интервюта и с Едуард Сноудън в Москва през 2014 г.

Зайпел първоначално отрече всички обвинения, но вчера е признал пред работодателя си тв NDR, че е получил пари от Алексей Мордашов чрез два "договора за спонсорство" през 2013 г. и 2018 г. Те били за два проекта за книги. Телевизията смята това за значителен конфликт на интереси, който поставя под съмнение журналистическата независимост на Зайпел.

Зайпел е трябвало да разкрие договорите си пред продуцентската компания и пред NDR, но не го е направил и те са разбрали за тях от разкритията сега. Авторът за последен път е работил за NDR през 2019 г. В момента телевизията преглежда отново филмите и репортажите му.

Съществува подозрение, че ние, а следователно и нашата аудитория, сме били умишлено измамени. Сега разследваме това и обмисляме правни действия", обясни генералният директор на NDR Йоахим Кнут.

"Ще преразгледаме задълбочено процесите, свързани с възлагането и реализацията на филмите, които Хуберт Зайпел направи за NDR. За тази цел успяхме да спечелим бившия главен редактор на "Шпигел" Щефен Клусман."

Според "Шпигел" и ZDF плащанията са разкрити в рамките на "Cyprus Confidential" - международно разследване на съмнителни бизнес сделки в държавата от ЕС Кипър.