ЕС обсъжда санкции срещу „Хамас“, заяви днес върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Той говори след заседанието на Съвет „Външни работи (Отбрана)“.

Борел не даде подробности какви мерки са обсъждани. Но допълни, че повече от санкциите обаче е необходимо да се отреже финансирането на палестинската групировка, допълни Борел.

Той призна, че в ЕС няма консенсус, за да бъде поискано прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“. Не го е имало и между държавите от Г-7. Върховният представител обаче отчете като успех договорените в неделя хуманитарни паузи в ивицата Газа.

Борел съобщи че утре заминава на обиколка в Близкия ицток. Той ще посети няколко арабски държави, а също така Израел и Палестина.

Друга основна тема на Съвета бе Украйна. Като политическа цел остава доставката на 1 милион снаряда за страната до март 2024 г. Както и вчера, така и днес Борел призна, че това може да не се осъществи. Има много фактори, включително скоростта на пристигането на заявките и на изпълнението им от страна на индустрията.

Въпреки това ЕС има производствените възможности за осигуряване на планираното количество.

„Войната в Украйна продължава по-дълго от очакваното, най-вече от очакваното от Владимир Путин“, отговори дипломат номер 1 на ЕС на журналистически въпрос.

Така той коментира изказването на командващия украинските въоръжени сили генерал Олег Залужни, че ситуацията в страната му е в застой и че руските сили са се окопали.