Алуминият става стратегическа суровина в ЕС.

Решението е сред главните елементи на временното споразумение, постигнато късно вчера между страните членки (Съвета) и Европейския парламент.

Досега алуминият бе суровина от критично значение. Такива са 34 суровини в списъка на ЕС. 17, или половината от тях, са стратегически.

Синтетичният графит също става стратегическа суровина, но за срок от три години, докато списъкът не бъде преразгледан.

Споразумението е по предложението на Европейската комисия за регламент, създаващ рамка за гарантиране на сигурни и устойчиви доставки на критични суровини. Той е известен като Законодателен акт за суровините от критично значение.

Проектите, в рамките на които е възможно производството на иновативни суровини, заместващи стратегическите в съответните технологии, могат да кандидатстват да бъдат обявени за стратегически.

Страните членки на ЕС могат да не бъдат съгласни определен проект да бъде развиван на тяхна територия.

Временното споразумение запазва заложените цели от извличане на 10 на сто от годишната консумация в ЕС на суровини и 40 на сто за преработка. Целта за рециклиране обаче се повишава и от 15% ще стане най-малко 25% от потреблението. Предвижда се и значително увеличаване на възстановени от отпадъците суровини.

Уеднаквява се и времето за издаване на разрешения. Общата продължителност на една процедура не трябва да надвишава 27 месеца за проекти за извличане и 15 месеца за проекти, свързани с преработка и рециклиране.

Предстои споразумението да бъде одобрено на пленарна сесия от Европейския парламент и от Съвета. Преди това то трябва да получи зелена светлина от парламентарната Комисия по промишленост, изследвания и енергетика.

„Зависимостта ни от суровини е Ахилесовата пета на нашата конкурентоспособност. Но със законодателния акт можем да превърнем тази слабост в сила. Можем да превърнем отпадъците ни в ресурс“, коментира испанската вицепремиерка и министърка на екологичния преход Тереса Рибера, чиято страна е ротационен председател на Съвета.

Законодателният акт

През март т.г. Европейската комисия представи Европейски акт за суровините от критично значение. Причината е, че се очаква търсенето на редкоземни метали рязко да нарасне през следващите години.

Суровини от критично значение са тези с голяма икономическа важност за ЕС, с висок риск от прекъсване на доставките поради концентрираността на техните източници и липсата на добри, финансово достъпни заместители.

В ЕС са идентифицирани 34 суровини от критично значение. Сред тях освен алуминия са литият, фосфорът, арсенът, магнезият, манганът, стронцият, берилият, германият, природният графит, танталът, металният титан, хелият, волфрамът, кобалтът и други.

От тези 34 суровини е създаден специален списък на стратегическите суровини, предложени от Съвета. Това са материалите, чието значение се очаква да нараства по отношение на доставките, за които има сложни изисквания за производство и по тази причина са изложени на по-голям риск от проблеми с доставките. Този списък ще бъде преразглеждан редовно.

Суровините от критично значение са с източник предимно извън ЕС, който никога няма да може да задоволи сам търсенето си и се стреми да диверсифицира своите доставки. За някои суровини от този вид Съюзът е зависим от една единствена страна. Така например Китай осигурява 100% от доставките за ЕС на тежки редкоземни метали. Турция осигурява 98% от доставките на бор за ЕС. Южна Африка задоволява 71% от нуждите от платина.