Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От кенчето за бира до самолета: алуминият, чиято цена напоследък бие рекорди на световните пазари, позволи възхода на традиционната икономика, но и се наложи като един от металите еталони на енергийния преход заради приложенията си при електрификацията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вторият най-използван метал на Земята след стоманата, според европейската браншова организация Елюминиъм Юръп (Alluminium Europe), алуминият е по-лек от стоманата, доста устойчив е към корозия и деформации и е напълно рециклируем.

Широко използван от края на XIX век в корабостроителната и железопътна промишленост, той се превърна в ключов метал за авиостроителството, олекотявайки самолетите, макар че понастоящем среща конкуренцията на въглеродните влакна.

Свойствата му дават възможност и за постоянни иновации в строителството - за остъклени фасадни профили, подвижни портали, балконови конструкции или прегради, при които той се използва под формата на сплави.

Във всекидневния живот алуминият присъства навсякъде в кухните (кутии за храна и напитки, кенове, капсули за кафе, капачки за буркани), както и в аерозолите и фармацевтичните продукти.

Плътността на алуминия е 2,7 грама на кубичен сантиметър, което е около една трета от тази на стоманата (7-8 грама на кубичен сантиметър) или на медта (8,96 грама на кубичен сантиметър).

Тъй като е по-добър електрически проводник от медта, алуминият постепенно се превърна в неизменна част от оборудването на линиите с високо напрежение, на бобините на трансформаторите и на подземните и подводни кабели.

Алуминият може да се наложи и като нов стандарт в електрическата промишленост, дори и в електрониката, тъй като е както по-лек, така и по-здрав от традиционните материали. 

Енергийният преход обещава да го използва все по-мащабно в нисковъглеродните технологии като опаковки на батерии или водородни горивни клетки, подчертава изследователският център И Еф Пе Енержи нувел (IFP Energies nouvelles).

Според данните на Геологическата служба на САЩ от 2021 година световните резерви на боксит - минералът, от който се произвежда алуминият, са разположени основно в тропическите и субтропическите зони: Гвинея (24,9 процента), Австралия (17,2 процента), Виетнам (12,5 процента), Бразилия (9,1 процента) и Ямайка (6,7 процента). Според същия източник Китай има само 3,4 процента от световните резерви, а Русия - 1,7 процента

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.