Навлиза ли в задънена улица войната между Русия и Украйна? Според военния експерт Филипс О'Браян - и да, и не.

"Тези, които поддържат сценария "безизходица", говорят за сухопътната война и армиите на фронтовата линия. Онези, които смятат, че Украйна все още държи инициатива, често говорят за въздушно-морската война, особено над Крим и Черно море".

Тази седмица втората група има с какво да се похвали - добре планирана украинска атака срещу руска военноморска база в Керч, където бе поразен един от най-новите военни кораби в руския флот - "Асколд".

"Асколд" носи ракети "Калибър" - често използвани срещу украинската критична инфраструктура. Успешната атака показва възможността на Украйна да нанася удари в дълбочина, предполагаемо с помощта на далекобойни ракети - британските "Сторм Шадоу" или френските "Скалп".

Авдеевка удържа

С цената на хиляди жертви и огромно количество унищожено военно оборудване през 11 и 12 ноември руснаците успяха да превземат ключови зони около Авдеевка - по-конкретно те завладяха ж.п. линиите в северната част на града, с което блокират логистични маршрути за украинците.

Руски части са окупирали и най-източните части на Степове - село в северните покрайнини на Авдеевка. 

Агресорът вероятно ще избере една от двете опции.

Първата - да фокусира силите си в Степове в опит да превземе селото и да продължи на запад към Бердичи, разширявайки обръча около Авдеевка. Втората - да атакува на юг Авдеевския коксов завод.

Анонимният военен експерт "Татаригами" уверява, че падането на Авдеевка не е въпрос на време. Украинците все още могат да отблъснат врага. Но завладяването на ж.п. линиите в комбинация с наближаването на калния сезон вероятно ще затрудни поддържането на линиите за доставки на защитнците, от което руснаците могат да се възползват.

"Рашисти на седмицата"

Време е отново да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава Илон Мъск, който чистосърдечно препоръчва на Зеленски... да не воюва с руснаците.

"Бих му препоръчал - не изпращай цвета на украинската младеж да умира в окопи. Няма значение дали ще води преговори с Путин. Просто не го прави. Който стартира офанзива, ще загуби голям брой хора. И историята няма да гледа на него с добро око".

Със "сребърен медал" награждаваме руският депутат Юри Афонин, който не би се задоволил само с отстраняването на Зеленски, ако украинският президент действително спази заръката на Мъск и се предаде на агресора.

"Марионетката диктатор (Зеленски) може да бъде заменена от друга марионетка диктатор. На жителите на Украйна от това по-добре няма да им стане. Трябва действително да се проведе денацификация на Украйна и да се промени статуса на страната към неутрален. В перспектива страната трябва да стане приятелска на Руската федерация. Но съдбата й трябва да бъде решена от нас, като се борим с нацизма, фашизма и разбира се - победим".

Дмитрий Медведев е "златен медалист". В този случай сме пристрастни, тъй като бившият руски президент изрично адресира българския народ в поредния си "анализ" на актуалната обстановка в "Телеграм". По-конкретно експертът коментира евентуалното присъединяване на Украйна и Молдова в ЕС, което би означавало по-малко субсидии са по-бедните членки.

"Всички тези българи с прибалтийците и прочие второразрядна сган ще си затегнат коланите", заканва се непримиримият Дмитрий Анатолиевич. 

Публикацията на Медведев е от 8 ноември. Днес обаче е редактирана и точно това изречение е премахнато. За сметка на това, например, бившият президент все още громи "ленивите гърци".

Нима Медведев се страхува да не получи подарък от българските ВВС? Едва ли. По-вероятна причина е статия в "Московский комсомолец", в която още в заглавието е обърнато внимание на критиките на Медведев срещу българите и балтийските страни и му е обяснено, че представители на "второразрядната сган" има и в любимата му Русия. Авторът Кирил Иванов критикува "блогъра" по унизително снизходителен начин.

"Дмитрий Анатолиевич, разбира се, просто е забравил да постави кавички на правилните места и да предостави на текста връзки, които да не оставят съмнение, че не той е измислил гнусните ксенофобски етикети, силно напомнящи на "унижаване на достойнството на лице или група лица въз основа на националност". Но в този случай е необходимо да се коригират направените грешки възможно най-скоро. Тогава няма да има проблеми. Няма да е излишно да припомним, че изброената от Медведев "второразрядна тълпа" са народите, населяващи не само Европейския съюз, но и многонационалната Руска федерация. (...) Да, малко са. Но дори и един представител на тези народи да живееше с нас, дори и нито един от техните представители да не живееше с нас, наричането на тези, както и на всички останали народи - "второкласна сган" - не е позволено на никого, никога, при никакви обстоятелства. Дори на бивши президенти, дори и в публицистична жар".