Адриан Манарино - традиционен участник на тенис турнира "София оупън", най-сетне стигна до титлата в надпреварата от ATP 250. На финала пред много публика в "Арена София" 35-годишният французин надделя със 7:6(6), 2:6, 6:3 срещу далеч по-младия си съперник Джак Дрейпър (21 г., Великобритания).

Това бе осмо издание на турнира, но седми шампион, тъй като Яник Синер (Италия) два пъти бе №1 в периода 2020-2021 г. Надпреварата бе организирана в рекордно кратък срок и след много перипетии, след като столицата ни получи домакинството вместо Тел Авив.

Финалът бе много вълнуващ и с високо качество на тениса. Равностоен и оспорван, продължи два часа и 17 минути.

Първият сет беше изключително равностоен. А започна с пробив на Манарино, при това лесно постигнат. До рибрейк се стигна обаче още на следващия, а до края на сета и двамата тенисисти спечелиха геймовете си без да се стига до точки за пробив.

В същия дух вървеше и тайбрекът, но при 6:6 Дрейпър сбърка къса топка - минипробив преди сервис на Манарино. Той осъществи сетбола и поведе.

Втората част започна по-различно - този път с брейк за британеца, който го и затвърди, така дръпна с 2:0. Това се дължеше на промяната в тактиката на Дрейпър, който заигра с повече риск и взе връх в няколко дълги разигравания.

При 3:1 стигна до още един пробив. Това окончателно наклони везните и Дрейпър набързо изравни сетовете след 6:2, като Манарино не беше на нивото на представянето си от първия.

Той обаче коригира това и отвърна на хвърлената ръкавица от по-младия си и все по-уверен съперник. Поведе с 1:0 в решителната част и не беше далеч от брейк при 0:30 във втория гейм. Дрейпър се измъкна тук.

Не и в шестия гейм, до който играта отново бе с изравнени сили. Там французинът грабна подаването на опонента си и не след дълго се оказа напред с 5:2 след успешен гейм на своя начален удар.

При 5:3 Манарино сервираше за спечелване на мача, но триумфът не дойде без съпротива и усилия. Дрейпър стигна до две точки да върне брейка при 15:40, ала опитът на французина му помогна да се справи - 40:40. И да стигне до шампионска точка, реализирана след топка в аут на Дрейпър от продължително разиграване.

На 35 г. 25-ият в света Манарино изпраща един от най-добрите сезони в кариерата си. Това е третата му титла от тура на ATP за годината и общо пета в кариерата. Той се доближава до най-доброто си класиране въобще - №22 в света.

Джак Дрейпър все още няма спечелен турнир в ATP, но все пак е считан за едно от дарованията на британския тенис. Той започна годината като 38-и в света, а я завършва под номер 82.

Шампионите на "София оупън" на сингъл

2016 г. Роберто Баутиста Агут (Испания)

2017 г. Григор Димитров

2018 г. Мирза Башич (Босна и Херцеговина)

2019 г. Даниил Медведев (Русия)

2020 г. Яник Синер (Италия)

2021 г. Яник Синер (Италия)

2022 г. Марк-Андреа Хюслер (Швейцария)

2023 г. Адриан Манарино (Франция)

Гонсало Ескобар (Еквадор) и Александър Недовесов (Казахстан) драматично станаха шампиони на двойки

Гонсало Ескобар (Колумбия) и Александър Недовесов (Казахстан) спасиха два мачбола и спечелиха титлата на двойки. 

Ескобар и Недовесов, които елиминираха трудно с шампионски тайбрек българския тандем Янаки Милев и Пьотр Нестеров на четвъртфиналите, днес триумфираха на финала на централния корт с 6:3, 3:6 13-11 срещу поставените под номер 3 Джулиън Кеш (Великобритания) и Никола Меткич (Хърватия).

Меткич е олимпийски шампион на двойки от Токио 2020 и бивш номер 1 в света при дуетите. А победителите в София грабнаха втора титла след триумфа си в Бостад (Швеция) през юли в общо четвъртия си финал като тандем за сезона.

В оспорвания шампионски тайбрек Кеш и Мектич бяха на точка от победа при 10:9 и при 11:10, но не успяха. Титлата е общо пета при дуетите за Ескобар и втора за Недовесов.