Националите на България за "Купа Дейвис" Димитър Кузманов и Александър Лазаров отпаднаха още в първия кръг на тенис турнира "София оупън". Надпреварата от ATP 250 се завърна във вторник в зала "Арена София", която до понеделник включително беше ангажирана с местните избори.

Двубоите от квалификациите се играха в зала "София" в Борисовата градина.

Втората ни ракета Кузманов бе победен от Джем Илкел (Турция) с 0:6, 3:6. Контузия в левия крак попречи на пловдивчанина да покаже най-доброто от себе си и той загуби за 1:24 ч. на корта в последния си мач за сезона.

В двубоя между двамата участващи с "уайлд кард" Кузманов допусна пробив още в първия гейм и записа "нула" в първия сет. Във втория българинът оказа по-сериозна съпротива, въпреки физическото неразположение, което стана ясно при поискания медицински таймаут по време на паузата при 2:1 гейма в полза на пловдивчанина.

Впоследствие Илкел взе четири от последните пет гейма в мача и постигна трета победа в четири двубоя срещу Кузманов.

По-рано участващият също с "уайлд кард" Лазаров загуби от 80-ия в света руснак Павел Котов с 6:3, 1:6, 2:6 за 107 минути в първия си мач на сингъл след 6-месечно възстановяване след операцията заради разкъсване на ахилеса.

Българинът, който падна до 709-ата позиция в света,  започна впечатляващо и взе първите пет гейма за по-малко от четвърт час. При 5:1 той пропусна сетбол на  собственото си подаване, след което сервира за втори път за сета при 5:3 и този път нямаше проблеми.

С напредването на мача българинът започна да изпитва трудности при придвижването си по корта, а липсата на игрова практика си каза думата и съпротивителните му сили понамаляха. Той загуби без особена съпротива втория сет. В третия руснакът реализира ранен брейк - подобно на втория, за да дръпне с 3:1, а впоследствие след втори пробив увеличи преднината си до 5:1 и с това предреши крайния победител.

Така Лазаров не успя да си направи подарък за 26-ия си рожден ден. Във втория кръг Котов пък ще играе срещу номер 4 Себастиан Баес (Аржентина).

Унгарецът Мартон Фучович преодоля първия кръг, след като преодоля Терънс Атман със 7:6(4), 6:3 за час и 33 минути. Така той стана вторият унгарец, който преодолява първия кръг след Фабиан Марожан.

Напред се класира и намиращият се на 82-о място в подреждането на АТР Джак Дрейпър, който елиминира германеца Максимилиан Мартерер с 6:3, 6:2 и по-нататък има за съперник поставеният под номер 1 Лоренцо Музети.

Миналогодишният шампион Марк-Андреа Хюслер (Швейцария) отпадна в първия кръг, сразен от британеца Били Харис с 4:6, 6:3, 6:7(5) след два часа и половина игра. За място на четвъртфиналите Харис ще играе срещу номер 3 Ян-Ленард Щруф (Германия).

Шампионът в първото издание през 2016 г. Роберто Баутиста Агут (Испания) се класира за втория кръг. Той се справи с деветия поставен Миомир Кецманович (Сърбия)  в изключително оспорван мач със 7:6(9), 6:7(2), 7:6(5). Това е вторият най-дълъг двубой в историята на турнира, продължил 3:16 часа в зала "Арена София".

Рекордът по продължителност остана 3:22 часа от 2022 г. в срещата между Иля Ивашка (Беларус) и Микаел Имер (Швеция).

Двубоят започна много оспорвано, като в първата част, която продължи час и четвърт, двамата не успяха да осъществят пробив и си стигна до тайбрек. В него бившият номер 9 в света Баутиста Агут отрази три сетбола при 5:6 точки, при 6:7, когато съперникът му имаше и сервис, както и 7:8, за да поведе.

Преди началото на втората част Кецманович поиска медицински таймаут заради проблем с китката на играещата дясна ръка, която беше превързана. Сърбинът не изглаждаше да е повлиян, но в седмия гейм той пропиля аванс от 40:15 и допусна брейк при единствената възможност на съперника в сета. При 5:4 испанецът сервираше за мача, но и той се огъна и позволи на противника да върне пробива и да изравни. В последвалия тайбрек Кецманович взе първите шест разигравания и това се оказа ключово за изравняването на резултата. 

35-годишният Баутиста Агут започна добре в решаващата трета част и поведе с 3:0. Сърбинът изравни за 3:3, но испанецът отново проби и при 5:3 за втори път сервираше за мача. Тъй поведе с 30:0, но с четири поредни разигравания Кецманович върна брейка. Последва нов тайбрек, в който испанецът поведе с 6:4 точки и все пак стигна до успеха при втория си мачбол.

Така Баутиста Агут ще играе срещу унгареца Фабиан Марожан за място на четвъртфиналите.

В изцяло испански сблъсък Алберт Рамос-Виньолас надделя над Роберто Карбайес Баена със 7:5, 4:6, 6:3, след като навакса изоставане от 1:4 в първия сет, загуби втората част с късен пробив, но в третата той дръпна с 4:1 и не допусна да бъде застигнат. Във втория кръг бившият номер 17 в света Рамос-Виньолас ще срещне втория в схемата Адриан Манарино (Франция).

Двама австралийци стартираха с победи. Кристофър О'Конъл пласира 15 аса и надделя над сърбина Хамад Маджедович с 6:7(3), 6:1, 7:6(2), а във втория кръг ще срещне номер 7 Себастиан Офнер (Австрия), който спечели с 6:4, 3:6, 6:2 срещу квалификанта Витали Сачко (Украйна). 

Поставеният под номер 6 Макс Пърсел пък елиминира сънародника си Ринки Хиджиката с 6:3, 6:3 и очаква Джем Илкел (Турция).