Григор Димитров за втори път в кариерата си е на финал на турнир от Мастърс 1000. В неделя той ще спори за титлата в Париж, след като преодоля Стефанос Циципас в първия полуфинал - 6:3, 6:7(1), 7:6(3) за два часа и 36 минути.

Българинът изигра много силен мач, в който нито веднъж не беше пробит, а можеше да спечели и в два сета. Беше уверен, борбен, вземаше правилните решения и отново показа огромния си талант. Нямаше спадове в играта му, може би единствено в тайбрека на втория сет.

До днес Димитров само веднъж бе играл на финал в престижната категория - в Синсинати през паметната 2017 г., когато взе титлата.

Във втория полуфинал по-късно тази вечер Новак Джокович сломи Андрей Рубльов - 5:7, 7:6(3), 7:5. Така в неделя Григор ще опита да спечели първия си турнир в тура от 2017-а насам срещу световния №1 и рекордьор по титли от Големия шлем. Началният час на финала е около 16 ч. наше време и може да се гледа по "Макс спорт".

Димитров стартира отлично - нещо, което демонстрира напоследък срещу всичките си съперници. Той започна с двойна грешка в първия сервис гейм, но това не му попречи да поведе с 1:0. Последва пробив и затвърждаване за 3:0. Циципас се "закачи" в мача и намали, а до края и двамата спечелиха геймовете си, така Григор поведе и бе само на сет от финала.

Още от средата на първата част обаче Циципас напомни защо е в световния елит вече няколко години. Той вдигна нивото, намали грешките и заигра агресивно, като започна да притиска опонента си най-вече с типичния си форхенд.

Димитров не се даваше и двамата "се захапаха" в здрава битка. При 4:4 пред Димитров се откриха две възможности да пробие. При първата Циципас се измъкна с начален удар, а при втората просто спечели разиграването.

Малко след това сетът отиде в тайбрек, в който гъркът поведе с 3:0, после и с 6:0, така изравняването бе само въпрос на време.

В решителния сет хасковлията сервираше първи. При 1:1 в третия гейм Циципас за първи път получи точки за пробив при колебливи изяви на най-добрия ни тенисист. Първо резултатът бе 15:40. Гришо се справи, но след това трябваше още два пъти да се бори да не бъде пробит. Оцеля и това явно му вдъхна увереност до края на двубоя.

А в остатъка както Димитров, така и Циципас лесно печелеха подаванията си и сблъсъкът трябваше да се реши с нов тайбрек. На книга това даваше предимство на 6-ия в света, който като цяло има по-добра успеваемост в такъв гейм от Григор.

Не и този път обаче. Ролите се размениха - 3:0 за Григор, 5:0. Циципас намали, при 2:6 отрази първия мачбол, но в следващото разиграване, при това на сервис на Стефанос, Димитров го матира с минаващ удар по диагонала (това се случи няколко пъти днес, включително малко преди последния удар) и изрази бурно радостта си.

Циципас е много труден съперник за Григор - това е едва втора победа за първата българска ракета в осем мача помежду им. Тази есен обаче Гришо взе няколко много престижни скалпа от топ 10, сред които на Карлос Алкарас, Даниил Медведев, Холгер Руне, Циципас...

"Напоследък се забавлявам на корта"

"Щастлив съм, че преминах през този мач по такъв начин, бяха първите думи на Григор в интервюто за ATP след мача. - Тайбрекът на втория сет беше много тежък. В началото на третия сет изоставах с 15:40 и си казах, че трябва да променя нещо, защото не мога да продължавам така. Мисля, че през целия мач успях да направя някои много добри неща. В средата на втория сет той повиши нивото си и всеки гейм след това стана много труден за мен."

Димитров е на втори финал тази година - след като не беше достигал тази фаза на турнир от февруари 2018-а. В Женева през пролетта той загуби от Николас Джари.

"Първите точки в тайбрека на третия сет бяха много важни. Знаех, че трябва да се възползвам от тези шансове, защото иначе срещу противник от такава класа си загубен. Не спрях да вярвам, че мога да спечеля, а и бях много концентриран през цялото време. Когато имах топката на ракетата си, винаги правех нещо с нея. В последните седмици се забавлявам на корта, затова и бях толкова емоционален накрая", завърши с широка усмивка Григор Димитров.

Григор има само една победа срещу Джокович

Новак Джокович отново е на финал на Мастърса в Париж. През миналата година той загуби от Холгер Руне, но сега си върна на четвъртфинала.

Тази вечер битката с Рубльов бе много равностойна, като двубоят не вървеше добре за Ноле и малко не стигна на втората руска ракета да спечели с 2:0 сета. В типичния си борбен стил сърбинът взе втората част с тайбрек.

След него Джокович закъсня с връщането си на корта, а когато го направи поиска медицински таймаут и рехабилитатор масажира гърба му. Развръзката отново вървеше към тайбрек, но той проби в 12-ия гейм, като победната точка дойде с двойна грешка на Рубльов още при първия мачбол - от два. Мачът продължи три часа, но трябва да извадим 15-ината минути почивка между втория и третия сет.

В 12 мача между двамата Григор има само една победа срещу Новак - преди повече от 10 години на клей в Мадрид. Последната битка бе в Австралия в началото на годината и величието спечели с 3:0 сета, но това бе най-трудният му успех по пътя към 22-ия мейджър триумф.

Александър Зверев се отказа от "София оупън"

Ден след като потвърди участие на започналия днес, 4 ноември, "София оупън", Александър Зверев отказа участие. Това не бе неочаквано за специалистите, тъй като Саша искаше да дойде в столицата ни, за да вземе точки, с които да се класира на финалите на ATP в Торино (12-19 ноември).

Това обаче не се налага, дял за което има и Григор Димитров. Най-добрият ни тенисист срази Хуберт Хуркач на четвъртфинал в Париж, така полякът загуби шансове, а Зверев и Холгер Руне оформят топ 8.

Те се присъединяват към Новак Джокович, Карлос Алкарас, Даниил Медведев, Яник Синер, Андрей Рубльов и Стефанос Циципас, които са най-добрите осем тенисисти за сезона.

"Като турнирен директор и от името на многобройните фенове на тениса изразявам изключително разочарование. Същевременно оставам уверен, че турнирът ще запази високото си качество благодарение на останалите звезди от световна класа. Турнирът остава и великолепна възможност за развитие на българските играчи, които ще имат шанс да се изправят срещу някои от най-добрите тенисисти в света", коментира турнирният директор Орлин Станойчев.

Позицията на водач в основната схема заема Лоренцо Музети. След отказването на Зверев последното място в жребия получава сънародникът му Максимилиан Мартерер, който е бивш четвъртфиналист през 2018.

Участие в турнира отказаха още Томас Мартин Ечевери (Аржентина)  и Кристиан Гарин (Чили).