Помощникът на командващия украинските въоръжени сили Генадий Частяков е загинал в резултат на взрив на граната в дома му в село Чайки, край Киев, предаде "Униан". Командващият на ВСУ Валерий Залужни потвърди, че взривното устройство е било скрито в подарък за рождения ден на Частяков. 

"Неописуема болка и тежка загуба за Въоръжените сили на Украйна и лично за мен. Днес при трагични обстоятелства на рождения му ден в семеен кръг загина моят помощник и близък приятел майор Генадий Частяков. Неизвестно взривно устройство избухна в един от подаръците. Генадий имаше съпруга и четири деца. Изказвам най-дълбоки съболезнования на семейството", обяви Залужни.

По-късно съпругата на Частяков и украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко предоставили подробности за инцидента. Частяков се прибрал у дома с подаръци от колеги, които започнал да показва на роднините си.

"Той извадил кутия, в която имало гранати, и показал една от тях на сина си. Става дума за нова граната от западен тип. Синът взел гранатата в ръце и започнал да усуква пръстена. Баща му взел боеприпаса от детето и издърпал пръстена, което предизвикало трагичния взрив", разказва Клименко.

Полицията е открила колегата на Частяков, който му е направил подаръка, извършен е обиск на кабинета му, откъдето са иззети две подобни гранати. 

78 бойни сражения между Русия и Украйна през изминалото денонощие

През изминалото денонощие са проведени 78 бойни сражения на фронтовата линия между руски и украински войници. Особено ожесточени са битките край Авдеевка - ключов от военно-стратегическо значение град, който Русия се опитва да превземе от 2014 г. насам.

По данни на Генералния щаб на украинската армия руснаците са нанесли 16 въздушни удара, провели са и 54 нападения с реактивни системи за залпов огън по позиции на украинските войски и населени места.

"Има загинали и ранени сред цивилното население в резултат на руските терористични атаки. Нанесени са щети на жилищни сгради и други обекти от гражданската инфраструктура".

По-конкретно руските сили са нанесли въздушни удари по Новомихайловка и Ровнопол, Донецка област; Новодаровка, Запорожка област; Берислав и Ивановка, Херсонска област.

Украйна разследва бивш зам.-министър на отбраната

Украйна разследва двама украински представители от сферата на отбраната за отклоняване на няколко милиона евро за закупуване на лошокачествени бронирани жилетки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Разследваните са бивш заместник-министър на отбраната и един от неговите сътрудници. Имената им не бяха разкрити. Подозира се, че те са поръчали в чужбина защитно оборудване, което е било недостатъчно качествено, като са платили предварително цялата сума за поръчката, без да спазят процедурата за контрол на качеството. В резултат на това украинските сили са получили бронирани жилетки с лошо качество, които не могат да бъдат използвани на бойното поле, без да изложат риск живота на защитниците.

Двамата разследвани за отклоняване на държавни средства на стойност 6 милиона евро са в ареста и може да получат до 12 години затвор, ако вината им бъде призната. Този случай е нова глава в едно по-глобално разследване за доставки на боеприпаси с лошо качество за украинските сили на обща стойност 36 милиона евро.