Европейската комисия ще препоръча ЕС да започне преговори за членство с Украйна, предаде Ройтерс.

Това твърдят пред агенцията висши представители на Съюза.

Очаква се препоръката да се съдържа в доклада за напредъка на страните, желаещи да се присъединят към ЕС. Комисията трябва да го огласи на 8 ноември.

Решението дали да започнат преговори с Украйна трябва да бъде взето на Европейския съвет в Брюксел на 14 и 15 декември.

Такива преговори обикновено отнемат години, преди страните кандидатки да изпълнят големия брой икономически и политически критерии, припомня Ройтерс. И допълва, че блокът не желае да приема в редиците си страни, в които се води война. Евроинтеграцията остава приоритет за Украйна, чиито въоръжени сили изпитват умора от сраженията срещу руските агресори и където се увеличават притесненията за бъдещата жизненоважна военна помощ от САЩ.

През юни от ЕК обявиха, че Украйна е изпълнила две от седемте условия, поставени от Брюксел за започване на преговорите.

През уикенда председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен бе на посещение в Киев. Тя похвали президента Володимир Зеленски, че страната е постигнала значителен напредък. Фон дер Лайен изтъкна успехите в съдебните реформи, деолигархизацията и проследяването на прането на пари. Тя изрази надежда, че Киев ще изпълни и останалите условия, свързани с борбата с корупцията и спазване на правата на малцинствата.

Въпросът за малцинствата напоследък често се повдига от унгарския премиер Виктор Орбан, който наскоро публично стисна ръката на руския президент Владимир Путин, обявен от ЕС за военнопрестъпник.

Докладът на ЕК ще обсъжда и други кандидатки, сред които Грузия и Молдова.

Специално на Молдова бяха поставени 9 условия за започване на преговори. Сред тях е борбата с организираната престъпност. Кишинев също може да получи условна положителна препоръка заедно с Киев, твърди Ройтерс.

„Молдова демонстрира устойчивостта си и ангажимента си за напредък в европейския дневен ред, като взе мерки за смекчаване на ефекта от руската агресивна война“, пише в документа, до който агенцията е получила достъп.

Според представители на ЕС Грузия не е изпълнила задоволително 12-те поставени й условия. Задкавказката република обаче има подкрепата на Виктор Орбан. Тя може да продължи по пътя си към ЕС, който води борба за надмощие с Русия.

„Най-добрият начин да дадем на Украйна стабилност и благоденствие в средносрочен и дългосрочен план е членството в ЕС. За да се възстанови Украйна, отговорът е Европа. За да се засили още повече демокрацията в Украйна, отговорът е Европа. За защита на Украйна от бъдеща чужда намеса, отговорът пак е Европа.

Вярно е и обратното – в свят, в който размерът и тежестта имат значение, е ясно, че в геостратегически интерес на Европа е доизграждането на нашия Съюз. С над 500 милиона души, живущи в свободен, демократичен и благоденстващ съюз“, заяви днес Урсула фон дер Лайен.

Тя говори на започналата днес годишна конференция в Брюксел на посланиците на ЕС по света.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел пък сравни Владимир Путин със Сталин в отношението му към живота на хората:

„Знаете, че загубите на Русия са значителни, но тя може да възстанови силата си. Тя е готова да жертва още хора и оборудване, без изобщо да я е грижа каква е цената на човешкия живот.

Преди Путин Сталин също вярваше, че количествените натрупвания водят до качествени промени и така животът няма нито значение, нито стойност. Това, което може би е непоносимо като загуби за Украйна, вероятно е поносимо за Русия в краткосрочен план. Така че единственото решение е да продължим с подкрепата за Украйна и да останем обединени в тази цел. Защото нашите основни ценности са заложени на карта“, предупреди той посланиците.