"Гласувах за силен човек, който е показал, че има позиции, че не се притеснява да говори за най-дълбоките и най-страшни проблеми и да дава предложения

Гласувах за смел човек, който не се притеснява от дебати, има своите решения и не се измъква с общи формулировки и усмивки."

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти избора си за кмет на София за втория тур, като избоорът е между Васил Терзиев ("Продължаваме промяната-Демократична България) и Ваня Григорова (БСП и други). Йотова гласува в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов".

Думите ѝ обаче веднага предизвикаха брожения в социалните медии - че вицепрезидентката си позволява да агитира в полза на един от кандидатите - Григорова. Още повече, че биографията на Йотова да е свързана с БСП като неин бивш член и евродепутат.

Агитацията се съдържа в думите "не се притеснява от дебати", препратка към обвиненията на левия щаб за това, че от този на Терзиев отказаха в последния момент готвения от БНТ и бТВ съвместен финален дебат между двамата кандидати.

Самата Григорова при гласуването си тази сутрин отново отправи обвинения към опонента си за случая.

"Гласувам на машина от момента, в който влязоха в обращение. Независимо от целия хаос, който беше създаден последния месец, това е най-добрия вот и най-защитеният", каза още Йотова.

Вицепрезидентката посочи и репортажите, в които се показва какво става с хартиените бюлетини. Сигурно ще дойде време от другата седмица да се направи сериозен анализ, за да защитим правото си на избор, добави тя.

Според нея ниската избирателна активност се дължи на недоверие в политическата система и това е най-голямото предизвикателство, което стои пред всички нас.

"Хората са разочаровани. Те бяха на протести през 2020 г. Видяха, че каквито и послания да бяха на дневен ред, каквито и да бяха думите, с които те протестираха, в крайна сметка това няма значение, защото и най-големите противници си стиснаха ръцете в името на това да използват властта", заяви още Илияна Йотова, която без изненада, като президента Румен Радев критикува правителството, което е редовно, а не служебно.

Радев: Трябва да има промени в Изборния кодекс 

"Надявам се, че след тези избори ще бъде направен задълбочен анализ на всичко, което се случи, за да не се повтаря занапред и всички отговорни институции, ангажирани с изборите, трябва да направят много дълбок анализ и отчет, и да видим къде се скъсаха нещата, за да има днес такава ниска избирателна активност."

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който гласува на втория тур на местните избори в столичната Професионална гимназия по транспорт „Макгахан”.

Президентът поиска институциите да направят всичко възможно да се възстанови доверието в изборите, включително и в машините.

"Това е изключително важно, защото машините доказаха своята ефективност в борбата с недействителния вот и с безобразното попълване на изборните протоколи", добави той.

Според него е очевидно, че трябва да има промени в Изборния кодекс.

"Не може всеки парламент да се занимава непрекъснато с промени в изборното законодателство. Това обърква и изборната администрация и подготовката на хората в нея, а накрая и гласоподавателите. Трябва да има промени, но те да бъдат ясно фокусирани върху изсветляването на изборния процес", коментира Радев.

Той обяви, че е гласувал за "достойното бъдеще на София и за отговорното управление на столицата". Президентът призова всички граждани да не допускат по никакъв начин да бъдат изолирани от изборния процес и да гласуват масово.

"Днес всички определяме облика на местната власт и на нашето бъдеще, и затова не трябва да допускаме по никакъв начин общественият фокус да бъде подменен."

Държавният глава отговори така на въпрос за искането на премиера Николай Денков към него да освободи председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“  Пламен Тончев.

"Има време и утре за тези въпроси", каза още Радев.