Певицата Алла Пугачова се завърна в родината си тази седмица и Руската православна църква я призова да се извини за критиките срещу войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес, на която се позовава БТА.

Пугачова, която от десетилетия е със статут на суперзвезда в Русия и други части на бившия СССР, напусна страната и замина за Израел заедно със съпруга си. Тя направи това няколко седмици, след като Русия изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.

През септември същата година Пугачова предизвика много полемики в Русия, когато написа, че руските войници умират за "илюзорни цели" и че страната се е превърнала в "парий", припомня АП. 

Тогава тя провокативно предложи на властите да я обявят за "чуждестранен агент" - статут, който вече беше получил съпругът ѝ Максим Галкин, актьор и комик. 

Въпреки че след началото на войната в Украйна, Русия прие закон, който предвижда лишаване от свобода или глоби за обиди към въоръжените сили, на Пугачова не са предявени обвинения. 

Тя се върна в Русия през май, за да присъства на погребението на модния дизайнер Валентин Юдашкин, където говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше видян да целува ръката ѝ.

По-късно Алла Пугачова напусна родината си, но се завърна тази седмица, съобщиха днес руските информационни агенции.

Говорителят на църквата Вахтанг Кипшидзе, цитиран от държавната информационна агенция РИА Новости, заяви, че трябва да се извинят руснаците, "които са съпроводили заминаването си с обиди към своя народ или ако са направили противоречиви изявления. Това се отнася и за Алла Борисовна" - бащиното име на Пугачова.

Църквата е твърд поддръжник на руското нашествие в Украйна, припомня Асошиейтед прес.