Руският президент Владимир Путин подписа закона за отменяне на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Документът е публикуван на руския официален портал за правна информация.

Договорът беше подписан от Русия на 24 септември 1996 г. в Ню Йорк и ратифициран на 27 май 2000 г. Очакваше се той да стане основен инструмент на международното право за прекратяването на всякакви видове ядрени изпитания, но и до ден днешен не е влязъл в сила, защото не е ратифициран от 8 от 44 държави, които притежават ядрено оръжие или потенциал да създадат такова, отбелязва Ройтерс.

САЩ са подписали договора, но не са го ратифицирали.

Според допълнителните материали към закона, той е бил разработен с цел възстановяването на паритета на задълженията в сферата на контрола над ядрените оръжия, отбелязва ТАСС.

Документът влиза в сила от деня на публикуването си.

ЕС съжалява за решението на Русия, се казва в изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел, направено от името на Съюза.

„Това е извършено в контекста на нейната незаконна агресивна война срещу Украйна и и свед месеци безотговорни ядрена реторика и заплахи, някои от които са специално насочени към подновяване на ядрените опити“, заявява дипломат номер 1 на Европа.

Той припомня, че Договорът е ратифициран от всички страни членки на ЕС. А от 2021 г. досега са го ратифицирали още 8 държави. До този момент това са направили общо 178 страни.