На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина. 

Това каза зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг. Не стана ясно от къде Матева е така убедена, че машини изобщо ще има.

Тя уточни, че това не е окончателната бройка на избирателните секции, тъй като 48 часа преди изборния ден ще бъдат разкрити секциите в лечебните заведения, домовете за възрастни хора. 

Всички 265 общински избирателни комисии предадоха в ЦИК протоколите с изборните резултати, в момента се извършва повторно въвеждане на данните, посочи Матева. Тя отбеляза, че в момента тече предизборна кампания за втори тур, като тя ще приключи в петък.

Матева припомни, че резултатите от местните избори се обявяват от Общинските избирателни комисии (ОИК).

"На втория тур на 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове – кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина, Васильово", заяви Матева.

Тя посочи, че право на глас имат 6 308 052, като в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура. 

Матева обясни, че в избирателните списъци са включени гражданите, подали заявление за гласуване по настоящ адрес, като те не могат да гласуват на постоянния си адрес и не се подават нови заявения за гласуване по настоящ адрес. Това се отнася и за заявленията за гласуване с подвижна урна, уточни тя. 

Матева отбеляза, че днес от 16:00 часа в Министерството на електронното управление ще бъде извършено доверено изграждане на изходния код на софтуера, като за участие са поканени, регистрираните в ЦИК партии и коалиции. След довереното изграждане ще им се осигури достъп до изходния код и до документацията за системата за машинно гласуване, така както изисква Изборният кодекс, обясни Матева. 

"Всички работим така, че да се случи машинното гласуване", заяви Матева, която бе едно от основните действащи лица за отмяната на устройствата за първи тур.

Тя отбеляза, че от комисията са в непрекъсната комуникация с Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Надяваме се в най-кратък срок да бъде подписано решението за удостоверяване на съответствието, добави Матева.