Министерството на електронното управление (МЕУ) осигури възможност на граждани, представители на институции и медии да наблюдават процеса по удостоверяване на съответствието на машините за гласуване на втория тур на местните избори в реално време. Процесът се извършва в контролирана среда и се излъчва в реално време на видеостена в една от залите на министерството. 

Работата на екипите започна в 20:00 часа във вторник, а процесът протича под наблюдението на експерти от Държавна агенция „Национална сигурност“, определени след покана на министерството. 

От МЕУ увериха, че на по-късен етап техен представител ще коментира и ще даде подробности за това как напредва процесът. На място присъстваше и председателят на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветелина Пенева.

"Този, който не си свърши работата, трябва да понесе сериозно последици за това, че като граждани бяхме лишени от машинно гласуване и за пореден път ни беше нарушено доверието в изборната технология", заяви Пенева.

И допълни:

"Очаквам да бъдат обяснени стъпките, които ще бъдат направени сега от екипите на МЕУ, назначени в рамките на тази нова процедура. Да бъдат обяснени на ясен и достъпен език на всички граждани, наблюдатели и медии, които се интересуват какво представлява този софтуер и каква е процедурата по неговото тестване. Имаше немалко съмнения, които се посяха от политическите сили, че софтуерът за гласуване може да се манипулира и използва за изкривяване на резултатите от изборите". 

Пенева определи отмяната на машинния вот на първия тур на местните избори като "злощастна поредица от събития" и посочи, че Общественият съвет на ЦИК ще направи сериозен анализ на публично достъпната информация по случая.

"Призовавам отговорните институции да направят анализ и на данните, които не са публично извести и да излязат със доклад пред обществото", заяви тя. 

Цветелина Пенева подчерта, че благодарение на видеонаблюдението, което беше обезпечено от МЕУ в изборната нощ, са станали видими „драстични разминавания в отчитането на резултатите чрез ръчното преброяване“. 

БТА припомня, че във вчерашния ден министърът на електронното управление, председателят на Българския институт по метрология (БИМ) и председателят на Управителния съвет на Българския институт по стандартизация (БИС) утвърдиха и изпратиха на Централната избирателна комисия методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване, съобразена с решението на Върховния административен съд.

На 30 октомври Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия и върна машините за гласуване на балотажа. В мотивите си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври, жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени.