"Нека отдадем почитта си към будителите от миналото, но и да мислим за живите в настоящето. Ние ще се борим за това“ – думи на Кирил Бинев, председател на Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“, пред радио „София“.

В Деня на народните будители – 1 ноември, съвременните будители - работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театралните институти в цялата страна, са призовани да стачкуват и съответните културни институции, в които работят, да спрат дейността си.

Причините – ниските и крайно недостатъчни възнаграждения в сферата.

На същата дата в София се организира протест на площад „Славейков“ пред Столичната библиотека в 12:00 часа.

„Ние може да нямаме багери и трактори, но ще затворим културните институции с книги. Нека някой да посмее да стъпи на книгата и да влезе“, коментира Кирил Бинев.

Актьорът и председател на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев, публично засвидетелства подкрепата си към исканията на НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“ и заяви, че ще присъства на протеста в столицата, призовавайки колегите си да направят същото.

“Българската култура отново не е приоритет за правителството и това си личи по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства в държавата възлиза на над 80 000 000 лева.

Все още не са предприети мерки, с които да се актуализират и приемат нови, по- високи единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които осъществяват дейност в областта на сценичните изкуства", аргументира се той.