Жителите на великотърновското село Водолей въстанаха срещу "привнесени" избиратели - лица, регистрирани като негови жители, които обаче никой от местните никога не е виждал. 

За това разказва кореспондентът на бТВ в областта.

Заради породилото се напрежение, полицията започна проверка и влезе в избирателната секция.

По разказа на местните, днес да гласуват са отишли хора, които не живеят в селото. Но са били вписани в регистрите по настоящ адрес.

Село Водолей вече бе обект на полицейска спецакция - на 24 октомври. Полицията се задейства по 10 сигнала за търговия с вот, като преобладаваха свързаните именно с нови адресни регистрации в почти необитаеми имоти. Операцията бе във Водолей, Дебелец и Велико Търново. 

Проверяваха се и сигнали за въздействие върху избирателите посредством опростяване на дългове и обещания за екскурзии в Турция и Европа. Имаше и задържан, съобщиха тогава от МВР.

Новорегистрираните във Водолей през последната година са 50 души.

Кандидатите за кмет на селото, в което живеят над 760 души, са двама - Милен Мирчев (БСП) и сегашната кметица Антоанета Тодорова (преди от ГЕРБ, сега номинация на ДПС).

Както Клуб Z писа, справка на ГРАО, разпространена от регионалното министерство, показа, че къщи и апартаменти на един адрес и дори голо поле приютяват стотици обитатели - потенциални избиратели. Най-фрапантният случай е от Стамболийски, където една къща, според данните, обитават 652-ма души. На ул. "Тунджа" №2 в Горна Оряховица пък живеят 138 избиратели, въпреки, че на посочения адрес няма сграда, а поле. Апартамент в столичния "Люлин" подслонява 99 гласоподаватели. В апартамент на ет. 2 в блок в кв. "Сухата река" в София пък се ширят 83 пълнолетни съграждани.

Ето и още куриози: От данните става ясно, че през годините местните власти са допуснали регистрациите. Така например къща във Видин побира 25 пълнолетни граждани, в Русе – 59, във Варна – 84. Друга къща в Разлог пък е дом на 142 пълнолетни лица. Къща в Монтана приютява 172-ма български граждани. На тясно живеят и в къща в Пловдив, в която са регистрирани 194 избиратели. В двете махали на с. Плетена (Сатовча) са регистрирани съответно 727 и 796 лица, а в тази на с. Долно Осеново (Симитли) - 812 избиратели. 

Съгласно разпоредбата на чл. 92, ал. 10 от Закона за гражданската регистрация, броят на лицата, които могат да се регистрират по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище, а когато жилището се обитава само от роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до втора степен включително, се допуска трикратно надвишаване на броя на лицата, които обичайно могат да обитават жилището. 

Какво означава това - обясни областният управител на Бургас Пламен Янев. "Законът казва, че на всеки 10 кв. м. жилищна площ е нормално пребиваването на 1 лице, като се допускат до двойно по-голямо число хора. Ако са в родствена връзка, дори и тройно. Ако го преобразуваме в цифри – в една средна къща 100 кв. м. на село, могат да бъдат регистрирани 20 души, а ако са в родствена връзка – 30. Когато получим сигнал, че на даден адрес има 50 регистрирани лица и отидем и видим, че има къща на 3 етажа, съвсем законно могат да обосноват тези регистрации. От там нататък, ние трябва да спазваме закона."

Проверките обаче започнаха късно и до момента не е известно дали има и колко заличени адреси.