Тежки аномалии, които ще повлияят на местните избори в България - това сочи справка на ГРАО, разпространена от регионалното министерство. От нея става ясно, че къщи и апартаменти на един адрес и дори голо поле приютяват стотици обитатели - потенциални избиратели.

Най-фрапантният случай е от Стамболийски, където една къща, според данните, обитават 652-ма души.

На ул. "Тунджа" №2 в Горна Оряховица пък живеят 138 избиратели, въпреки, че на посочения адрес няма сграда, а поле.

Апартамент в столичния "Люлин" подслонява 99 гласоподаватели. В апартамент на ет. 2 в блок в кв. "Сухата река" в София пък се ширят 83 пълнолетни съграждани.

Видно от справката, на територията на страната има 72 619 адреса, на които са регистрирани 6 и повече пълнолетни лица, които са включени в избирателните списъци, както и 1697 адреса, на които са регистрирани 20 и повече пълнолетни лица.

Ето и още куриози: От данните става ясно, че през годините местните власти са допуснали регистрациите. Така например къща във Видин побира 25 пълнолетни граждани, в Русе – 59, във Варна – 84.

Друга къща в Разлог пък е дом на 142 пълнолетни лица. Къща в Монтана приютява 172-ма български граждани.

На тясно живеят и в къща в Пловдив, в която са регистрирани 194 избиратели.

В двете махали на с. Плетена (Сатовча) са регистрирани съответно 727 и 796 лица, а в тази на с. Долно Осеново (Симитли) - 812 избиратели. 

Както вече се закани, регионалният министър Андрей Цеков е изпратил изготвения от ГРАО доклад на премиера Николай Денков. Във вторник той сезира министър-председателя и за необичайно голям брой регистрации в малки населени места преди местния вот. В общо 343, предимно села, има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и на заявленията за гласуване по настоящ адрес. Възложени са проверки.

ПП-ДБ подаде 16 сигнала до полицията

В същото време структурите на "Продължаваме промяната-Демократична България" от 16 области и над 30 общини подадоха сигнали към местните областни щабове със съмнение за купуване на гласове, съобщават от обединението.

ПП-ДБ сезира ОД МВР в следните области: Велико Търново, Кюстендил, Варна, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Плевен, Стара Загора, София, Търговище, Хасково, Монтана, Видин, Бургас, Сливен.

Местните структури изразяват съмнение, че е възможно лица, посочени в сигналите, да работят с определени групи от населението с цел мотивирането им да гласуват за конкретни кандидати, нарушавайки пряко закона чрез купуване на гласове и други методи.

В случай че сигналите бъдат потвърдени, ПП-ДБ очаква спешни мерки в изпълнение на ЗМВР, за да се гарантира честното провеждане на изборите на 29 октомври 2023 г., допълват от пресцентъра.

Съгласно разпоредбата на чл. 92, ал. 10 от Закона за гражданската регистрация, броят на лицата, които могат да се регистрират по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище, а когато жилището се обитава само от роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до втора степен включително, се допуска трикратно надвишаване на броя на лицата, които обичайно могат да обитават жилището.