Строителството на двата нови блока на АЕЦ "Козлодуй" ще струва между 12.5 и 15 милиарда евро, обяви министърът на енергетиката Румен Радев днес в предаването "Денят с Веселин Дремджиев". Миналата сряда правителството одобри разпределение на първи 500 милиона лева за стартиране на проекта за изграждане на седмия блок и предварителни подготовки за осми блок.

Радев посочи, че изборът на изпълнител на проекта ще се извърши чрез конкурентна процедура, в която ще участват три компании, които имат работни връзки с доставчика на оборудване и технология - "Уестингхаус". Тези компании са американските "Флуор" и "Бехтел", както и корейската "Хюндай". След провеждането на конкурса, ще бъде сключен съвместен договор, в който ще бъдат определени крайните срокове и цена.

"През март може да се определи срокът за изграждане, а около април ще бъдат получени ценови оферти", обясни министърът.

По отношение на ПАВЕЦ "Чаира", Радев информира, че има конкретен график за ремонт на хидроагрегатите. ПАВЕЦ "Чаира" може съхранява количества енергия, равни на това, което един блок на АЕЦ "Козлодуй" произвежда за 8 часа.

Единият ще бъде ремонтиран от "Тошиба", а другият от "Войт - АББ". Той изрази надежда, че ремонтът ще бъде завършен до края на 2024 година. През март на миналата година една от турбините на централата се повреди, а след няколко седмици всички мощности на помпено-акумулаторната централа бяха спрени.