"Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите – на тъмно.”

Това беше първият коментар на президента Румен Радев, след като на днешното правителствено заседание беше обявено, че България започва да строи седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй".

„България задължително трябва да развива своята ядрена енергетика. Но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри – локация, лицензи, безопасност, време и средства за изграждане. Това не се случва", каза още той.

По темата "Лукойл" той се фокусира върху заслугите на служебното правителство, както и сам подчерта - назначено от него.

„Как назначеното от мен служебно правителство успя да убеди „Лукойл“ най-сетне да регистрира своята икономическа дейност в България, да внесе авансово 180 млн. корпоративен данък? При положение, че за всички предходни 20 години такъв данък, събран е в размер на 70 млн. Как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3,50 лв. на 2,40 лв., а сегашните управляващи не могат? Време е вече да се задават правилните въпроси и то към когото трябва“, продължи той..

Според Радев, ако бъде отменена дерогацията, има риск от дефицит и от повишени цени.

"В несекващите караници за влияние, пари и постове управляващите забравят за най-важното – носят отговорност преди всички за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква управлението да гледа отвъд постовете, своите интереси и мандати, и да върне фокуса си върху проблемите на обществото", не спести традиционната порция критики към управляващите той.

Денков: Няма нищо скрито

"Няма нищо скрито", отговори отново през медиите премиерът Николай Денков на обвинението на Радев, че новите блокове на централата ще се правят на тъмно.

„Не виждам какво да коментирам. Какво „на тъмно“ има в решение на Народното събрание, взето през месец януари 2023 г.? Какво „на тъмно“ има в решението на Министерския съвет, което взехме днес? То е достъпно. Няма нищо, което да е скрито по отношение на договорите, които бяха публично подписани с „Уестингхаус“ и с фирмите, които могат да участват в строителството“, добави Денков. 

„Това е някаква пропагандна хватка, която няма нищо общо с истината“, възмути се той. 

И добави:

„По същество започва процесът, с който се структурира и финансира компанията, която ще осъществи строителството на седми блок. Индикативният срок е до 2033 г., но това са доста сериозни инвестиции, усилия и средства, така че реалната работа започва с това решение.“

За бъдещия осми блок на ядрената електроцентрала Денков коментира, че е необходимо да се направи оценка на въздействието върху околната среда.