Прокурорът от Софийската районна прокуратура (СРП) Константин Сулев е обвинен в длъжностно престъпление заради разследването си срещу бившия следовател Петьо Петров-Ерото. Новината съобщава "Лекс", цитирайки свои източници, но от Софийската градска прокуратура (СГП) са потвърдили пред правния сайт.

Клуб Z напомня, че става въпрос за дело срещу печалноизвестния бивш магистрат, което - както бе съобщено - вече е прекратено. В края на май тази година Сулев привлече в качеството му на обвиняем Петров за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация.

Тогава от СРП съобщиха, че разследването срещу Петров е започнало след самосезиране от медиите за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Именно по това дело, след операция, която се "издъни" в кв. Драгалевци, Петров не беше открит, за да му бъде предявено постановлението и той беше обявен за издирване.

През август въпросното дело е било иззето от СГП, която е отменила като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата, напомня днес "Лекс".

Малко по-късно прокурор от СГП е привлякъл като обвиняем за длъжностно престъпление колегата си от СРП Константин Сулев. Причината за това е, че той не е извършил никакви други действия по въпросното разследване, освен да се самосезира по публикации в един сайт, да привлече Петров като обвиняем, като постанови 72-часов арест и да го обяви за издирване.

На този етап не е отправено предложение до и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за временното отстраняване на Сулев от длъжност, съобщава "Лекс".

Около батаците с Петьо Еврото вече има едно текущо досъдебно производство, по което обвиняем е друг магистрат. Там (след смяната по върховете на прокуратурата - б.р.) обвиняем се озова Дилян Деянов от бившата Спецпрокуратра, че със свое постановление е върнал 35 кг злато, собственост на младия шеф на заводите "Изамет" Явор Златанов, на... другиго. Там съобвиняеми за вещно укривателство са Петьо Ерото и бившата му жена Любена Павлова-Петрова.