Днес не се очаква отговор от Австрия за приемането ни в Шенген.

Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти, преди да замине за Виена, където предстои да се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер. Визитата на Денков веднъж вече беше отложена заради заболяване на Нехамер. Австрия към момента остава твърд противник на приемането на България в Шенген. 

Основната цел на посещението на българския премиер сега е да се обясни на австрийското общество и на политиците в страната, че за австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген.

"Това ще им даде по-добре защитени външни граници и по-малко мигранти, по-евтини храни, по-ниска инфлация и по-голяма енергийна сигурност в Европа", добави премиерът.

„Това е процес, който изисква да се намерят решения на европейско ниво. Нека да припомним, че Шенген е европейска зона, която позволява свободно движение на хора и стоки, именно защото така е по-добре за европейските граждани. Изключването на България и Румъния от Шенген ощетява българските и румънските граждани, но той ощетява и гражданите на другите държави“, продължи той. 

Денков припомни, че на Европейския съвет през декември се очаква да бъдат отчетени всички гледни точки, включително нашата, когато се очаква да бъде взето и окончателното решение. 

„Истинският проблем е, че в Австрия има висок брой мигранти. Той действително е проблемен за страната. Нашата информация е, че от тези мигранти процентът, който идва от България, е изключително нисък. Нашите оценки са за около 2%. Убедено мога да твърдя, че не сме проблем за Австрия по отношение на мигрантите“, допълни още той. 

Премиерът коментира и позицията на Нидерландия, другата държава, която остава против приемането на България в Шенген. 

„Тя иска да получи ясен официален сигнал от Европейската комисия, че ние имаме напредък по отношение на препоръките в спазването на антикорупционните политики“, смята Денков.

И добави, че страната ни е готова да посрещна мисия, която да провери този напредък и на тази база да бъдат продължени разговорите. 

Не се очаква обсъждане на таксите за пренос на газ

„Въпросът с таксите беше поставен ясно, те ще бъдат търсени от „Газпром“, а не от Сърбия, Унгария и която и да е друга държава“, припомни премиерът. Денков съобщи, че е имал разговор по темата с други съседни държави, които са изразили подкрепа за българската позиция.

Той подчерта, че не се очаква темата да бъде обсъждана в рамките на днешната визита и "дори да бъде поставена, това не може да бъде централна тема“.