Няма причина Австрия да ни държи извън Шенген. 

Тази теза защитава в коментар за австрийския всекидневник "Дер Стандарт" бившият премиер Кирил Петков (в изданието се акцентира, че е председател на Комисията по въпросите на ЕС, Шенгенското пространство и еврозоната).

Той разделя аргументите си в няколко категории.

Напредъкът на България

Петков настоява, че в България е постигнат "значителен напредък в борбата с корупцията след встъпването в длъжност на новото правителство" и подчертава, че се очаква "Нидерландия да оттегли ветото си".

"Ситуацията в Австрия обаче е различна. Популистката риторика, че разширяването на Шенген означава наплив от мигранти, няма основание, но често се разпространява в националистически кръгове".

2% мигранти от България и Румъния

Петков изтъква, че "в момента само два процента от мигрантите в Австрия идват от България и Румъния".

"По-голямата част от мигрантските потоци към Европа идват по западните и централните маршрути, както и по Западните Балкани. През границата между България и Турция са регистрирани само два процента от преминаванията. Следователно България и Румъния не допринасят съществено за проблема с миграцията в Австрия".

Той уверява, че България е "готова да подпише споразумение с Австрия за допускане на австрийска полиция на външната граница".

Храни и инфлация

Петков напомня, че "голяма част от пшеницата, маслото, плодовете и зеленчуците идват в Австрия от Турция, България и Румъния". Забавянето на тировете по границите води до "допълнителни логистични разходи, които се прехвърлят върху австрийските потребители", добавя бившият премиер.

По думите му присъединяването на България и Румъния е най-лесният начин да се окаже пряко влияние върху цените на храните и инфлацията в Австрия.

"Чували ли сте някога националист да изтъква този икономически аргумент? Малко вероятно, защото те предпочитат да засилват страховете на хората, вместо да предлагат решения".

Петков посочва, че австрийските компании са вторият най-голям инвеститор в България и третият в Румъния. По думите му фирмите искат и двете страни да се присъединят към Шенген възможно най-бързо, защото трябва сами да поемат по-високите логистични разходи.

Руски газ

Петков предупреждава Австрия, че "има значителен риск руският газ да не стигне до Австрия през Украйна през следващата година", което ще остави две възможни алтернативи за австрийците - България и Румъния.

"България може да доставя газ за Австрия през "Турски поток", а Румъния може да доставя газ от черноморските си ресурси. В година, в която Австрия има най-голяма нужда от своите приятели, тя трябва да реши дали да ги отблъсне с фалшива националистическа реторика, или да работи заедно с тях, за да осигури алтернативни доставки на газ на възможно най-ниската цена. Нека преосмислим позицията на Шенген от тази гледна точка!"

Страхът и истинското лидерство

В края на коментара си Петков обобщава в рамките на едно изречение ползите за Австрия от присъединяването на България и Румъния към Шенген и задава въпроса: "защо австрийското правителство не възприема напълно тази стратегия?"

"Отговорът се крие в страха на националистическо-популистката реторика, която се стреми да спечели популярност с евтини, основани на страх аргументи. Истинското лидерство идва от вършенето на това, което е правилно за вашата страна и информирането на вашия народ. България и Румъния са готови да помогнат на Австрия да вземе правилното решение. Но в този случай за тангото са нужни трима!"