Обмислят се два варианта за решаване на проблема с рецептите, изписвани от спешна помощ – хартиена рецепта или електронен подпис за екипите.

Това обяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване в понеделник, посветено на проблемите, появили се след въвеждането на изцяло е-рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици. 

От 16 октомври, когато промените влязоха в сила, лекари и фармацевти си разменят гневни позиции и обвинения, спорят дали е трябвало да се въведе по този начин изписването на рецептите, както и дали да има генерично заместване, ако даден медикамент липсва (по предложение на аптекарите и със съгласието на пациента, нещо, срещу което БЛС се противопоставя с напомнянето, че лечението се извършва от лекари).

Тези допускания на министъра за изключения дойдоха само дни след като той на искане на Българския лекарски съюз обяви, че няма да има промяна и връщане към хартиения вариант.

Според Хинков сега единият вариант бил да бъде преработена наредбата и "да разрешим само спешните екипи да могат да изписват хартиени рецепти", а другият - "всички спешни екипи да бъдат снабдени с електронен подпис". По думите му това се налага, тъй като при домашни посещения не всички спешни екипи могат да изпишат електронна рецепта. Според него промяната ще изисква месец.

След края на заседанието на парламентарната комисия министърът посочи и някои други промени, за да бъдат преодолени трудностите при изписването на рецептите и достъпа до лекарства на пациентите. Още следващата седмица ще бъде решен проблемът, за който сигнализираха лекарите, така че кодът на лекарството, който изписва медикът, и кодът, който се вижда в аптеката, да бъдат един и същи, обеща той.

По един от въпросите, по които лекари и фармацевти имат сериозни разминавания, Хинков посочи изрично, че замяната на антибиотик ще остане възможна, само ако лекарят изрично е отбелязал това в електронната рецепта.

"В аптеката пациентът трябва да получи точно това, което е изписал лекарят", натърти той, цитиран от БТА.

Електронни рецепти ще изписват и лекарите по дентална медицина. Днес от зъболекарския съюз се оплакаха, че преподавателите в медицинските университети не могат да изписват е-рецепти. Хинков отговори, че предстои да се добави приложение към системата, което ще позволи и на тях да изписват е-рецепти.

Друг основен въпрос, поставен като искане от БЛС, през последните дни - лекарите да виждат наличностите на медикаменти и така да не се налага по няколко пъти да сменят даден с препарат, докато нацелят наличен и адекватен за лечението на болния, също беше дискутиран.

Хинков обаче уточни, че това е по-тежък въпрос, защото трябва да се обсъди с търговците на едро на лекарства. По думите му това би било идеалният вариант, за да се знае какви са доставките в страната.

За последната седмица продажбата на антибиотици е намаляла с 25%, обяви зам. здравният министър проф. Илко Гетов по време на изслушването, за да аргументира ползите от новия начин на изписване на тези групи медикаменти. Според него преди въвеждането на е-рецептите за антибиотици и антидиабетни лекарства е направена оценка на риска, която е публикувана, заедно с мотивите за нормативната промяна.

Следващите промени, които предстоят да се въведат, предвиждат минимални изисквания за медицински и аптечен софтуер, който да бъде сертифициран, вместо всеки да работи със софтуер по своя преценка.

Най-много е-рецепти за антибиотици и антидиабетни лекарства са издадени през последната седмица от лекарите в София, Пловдив и Варна, посочи Ивайло Филипов, директор на „Информационно обслужване“ АД. По думите му над 80 на сто от рецептите са изпълнени.

След края на заседанието той добави, че предстои да се направи промяна в системата, която ще показва кодовете на лекарствата, които са от директен внос и от паралелен внос. По този начин фармацевтът ще вижда и двата кода, което ще даде възможност, ако медикаментът от директния внос не е наличен, да предостави лекарството от паралелния внос, и обратно