Напрегнатата комуникацията с размяна на писмени позиции и взаимни обвинения между съсловните организации на лекари и фармацевти продължава.

"Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес да не обслужат пациентите си."

Това пишат днес от фармацевтичния съюз в отговор на Българския лекарски съюз.

Вчера от БЛС упрекнаха аптекарите, че подменят лечения като не дават на пациентите точно предписаните медикаменти. Оттам заподозряха и търговски подбуди - да се предложи например по-скъп антибиотик от този, който лекарят е преценил. Острата позиция на лекарския съюз дойде ден след въвеждането на е-рецептата, която от 16 октомври стана единственият начин за изписване на лекарства за контролиране на диабета и на антибиотици. В първите дни има редица неуредици в процеса, което изнервя и пациенти, и лекари, и аптекари. А от двете страни на веригата си размениха взаимни обвинения, че не са били подготвени за електронното изписване на тези продукти. Според фармацевтите за всеки продукт - дори и за различните опаковки (примерно 5 или 7 капсули за даден антибиотик), има отделен код (което някои лекари тепърва разбирали). И когато точно това изписано от лекаря липсва, аптеката не може да изпълни рецептата. Затова оттам искат да се използва опцията лекарите да дават съгласие фармацевтите да предлагат заместители на пациентите. Като твърдят, че лекарите често не знаят каква наличност има от даден продукт, някои даже не знаят, че той вече не се внася в страната. От БЛС обаче смятат, че така се изземват функции по лечението от некомпетенти за това хора. Те искат от своя страна на сайта на Министерството на здравеопазването постоянно да има актуален списък с точните наличности, от които всеки лекар да прави справка преди да изписва даден медикамент. Вчера от БЛС обявиха, че ако временно не бъде спряно издаването само на е-рецепти за антибиотиците и лекарствата за диабет, ще обмислят и бойкот, и ще призоват членовете си към това. Имаше и остри думи като: "Истината лъсна".

"За какъв диктат става дума?"

Сега от фармацевтичния съюз отговарят с контраобвинения. Оттам настояват да разберат чий "търговски интерес" засягат промените, които дават яснота по това какво се предписва и какво отпуска на пациентите.

"Нали всички искаме процесът по предписване и отпускане да е прозрачен?! Точно дигитализацията на процесите явно показва, че вече отпускане без рецепта не може да се извършва. Предписващият и контролните органи вече получават информация дали и какво точно е отпуснато в аптеката.

В този смисъл недоумяваме за какъв „диктат на аптеката“ става дума, когато всички разбраха, че предписващият е този, който определя терапията на пациента и в аптека вече НЕ може да се отпуска друго освен ТОЧНО предписаното от лекаря", посочват от БФС.

"Фармацевтът не може да отпусне лекарствен продукт, с който НЕ разполага", отговарят оттам на друго обвинение на БЛС.

И още:

Лекарствените продукти са достъпни, когато са изпълнени четири условия:

-  продуктът да е регистриран в страната

-  да е наличен в аптеката

-  да има магистър-фармацевт, който да го отпусне със съответната фармацевтична услуга

-  продуктът да е на поносима за пациента цена.

"Да няма връщане към хибридния модел"

От позицията става ясно, че БФС иска да няма връщане към хибридния модел, т.е. и електронна, и хартиена рецепта (което е предпочитано от БЛС). Министърът на здравеопазването Христо Хинков вчера също обяви, че няма да има отмяна на е-рецептата за тези случаи, но щяло да се оправят проблемите в системата.

"Фармацевтите за пореден път няма да реагираме на внушения, обиди и нападки и ще се държим колегиално и професионално. Готови сме на конструктивен диалог с аргументи, за да се отстранят техническите проблеми при някои софтуери, но настояваме да няма връщане към „хибридния модел“, защото както вече стана ясно нищо не е било ясно по отношение нито на предписването, нито на отпускането на лекарствени продукти", пише още там.

Фармацевтите отново настояват за  нормативното въвеждане на генеричната замяна със съгласието на пациента - тема, по която отново двата съюза имат несъгласия. 

Те си размениха и миналата седмица декларации, основно посветени точно на генериците. Фармацевтичният съюз се възмути тогава от думи на Хинков, че няма 100-процентова заменяемост. А от БЛС пак поискаха лечението да бъде оставено на лекарите, а не фармацевти и пациенти самостоятелно да решават кой медикамент с какъв генерик може да бъде заменен.

Недостигът на лекарства (сред тях основно тези за лечение на диабет и антибиотици, особено в месеците с ръст на респираторни и т.н. заболявания) е постоянна тема през последната година и половина. Тя е пресечна точка на икономически интереси и политически обвинения. Последно здравният министър заподозря предшественичката си Асена Сербезова в управленски решения в полза на реекспорта и "фармамафията", а тя обяви, че ще го съди.