Не се предвижда връщане на хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за лечение на диабет. Недостиг на антибитиците категорично няма в момента.

Това обяви в петък пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов.

По думите му един от антибиотиците, който липсвал на пазара, се появил ден след въвеждането на електронното предписване, което означава, че идеята за изсветляване на доставката на лекарства работи. Гетов припомни и изказване на здравния министър Хинков, който в отговор на недоволството от Българския лекарски съюз, заяви преди дни, че връщане назад на този етап няма да има - т.е. е-рецептата остава.

В последните четири дни се повишава броят на издадените и изпълнените електронни рецепти и намалява броят на анулираните рецепти – тези, в които има грешки или пропуски, обяви той.

"Сега се събират всички сигнали и проблеми, анализират се, има решения на някои казуси, за други предстои", добави заместник здравният министър.

Все още не е решен казусът, в който се предвижда курс на лечение, с прием на три таблетки (например), а в опаковката на лекарството има пет таблетки. По думите на Гетов този казус на този етап не може да се реши, защото нарушаването на вторичната опаковка на лекарствените продукти е забранена.

Дадена е възможност в случаите, в които са предписани две опаковки от медикамент, пациентът да може да вземе едната, а след една седмица – другата. Възможно е и при предписани два медикамента пациентът да може да вземе само единия.

От МЗ очаквали в понеделник издадените електронни рецептите да бъдат над 20 000.

Предписването на антибиотици и лекарства за диабет от понеделник вече е само с е-рецепта. Това породи напрежение сред пациенти, лекари и фармацевти заради поредица от  технически проблеми и недоизяснени казуси. Двете съсловни организации - лекарският и фармацевтичният съюзи си размениха гневни обвинения. От БЛС поискаха и временно спиране на този вид е-рецепти, защото по думите им истината е лъснала, а аптекарите не са лекари и не могат да заменят едно лекарство с друго без предписание, само със съгласието на пациента. Фармацевтите отговориха с питане: чий точно интерес засяга е-рецептата.