Мерките, които в момента се прилагат в България заради конфликта в Израел, са адекватни и не се налага да бъдат променени. Остава засилена охраната само на отделни обекти, които се смятат за по-рискови: летища, гари, синагоги, посолството на държавата Израел, места, на които има еврейски общности или израелски туристи.

До този извод стигна Съветът по сигурността към министър-председателя, който заседава днес, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

На заседанието са разгледани подробни актуални доклади на Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и Служба „Военно разузнаване“.

По отношение на всички останали институции нивото на опасност е най-ниското възможно. Държавата има готовност да реагира бързо при промяна на ситуацията.

Информацията за българска гражданка, държана като заложник в Газа, до момента не е потвърдена. Проверяваме я внимателно, заяви премиерът акад. Николай Денков по повод медийни публикации.

Според него засега не се наблюдава активизиране на ислямската организация „Хизбула“ и ситуацията към момента е малко по-спокойна спрямо тази от преди няколко дни.

„Текат сериозни дипломатически преговори, включително и на много високо политическо ниво. Всички рискове съществуват, но кой от тях ще се реализира зависи от това какъв ще е резултатът от дипломатическите усилия“, каза министър-председателят.

Той се надява, че ситуацията ще се успокои, но не подценява и вероятността за рязка ескалация. Държавата е готова и за този вариант, съобщават от МС.

Днес Съветът по сигурността разгледа и прие също годишния доклад за състоянието на националната сигурност в Република България за 2022 г. Той ще бъде изпратен към Министерския съвет, където трябва да бъде приет официално, а след това ще бъде представен в Народното събрание.