Русия предупреди Израел да не предприема сухопътна офанзива срещу ислямистката групировка "Хамас" в ивицата Газа., предаде ДПА, цитирана от БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, в коментарите си, съобщени от руските държавни медии, днес заяви, че съществува заплаха от разширяване на конфликта в Близкия изток с "ужасни последици за целия регион" и още по-голяма хуманитарна катастрофа.

Песков говори в Пекин, където президентът Владимир Путин е на двудневно посещение.

От Кремъл съобщават, че Путин възнамерява да обсъди ситуацията в Близкия изток с китайския партиен и държавен лидер Си Цзинпин в кулоарите на форума "Един пояс, един път".

Самият Путин вчера е разговарял по телефона с няколко лидери от Близкия изток, включително с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас. Ръководителят на Кремъл, който сам води унищожителна война срещу Украйна, призова за прекратяване на огъня, за да се защити цивилното население.

Песков за пореден път потвърди, че се очаква Абас да посети Москва, въпреки че не е определена дата. Русия се застъпва за създаването на независима палестинска държава, като същевременно подкрепя гаранциите за сигурност на Израел. Народът на Израел трябва да живее в мир, подчерта Песков, но заяви, че най-важната задача сега е да се сложи край на войната в Близкия изток.