Евродепутатите одобриха днес с огромно мнозинство създаването на нов механизъм за Украйна на стойност 50 милиарда евро.

Той е за периода 2024-2027 г. и цели да подкрепи модернизирането и възстановяването на страната след руската агресия.

Позицията на ЕП бе приета на пленарна сесия в Страсбург с 512 гласа „за“, 45 „против“ и 63 „въздържал се“. Целта е да се гарантира по-голяма демократична отчетност за механизма чрез насърчаване на многопартийната демокрация и изпълнението от страна на Украйна на изискванията за присъединяване към ЕС.

Любопитното е, че четирима от общо петима български евродепутати социалисти гласуваха „за“. Единствено Елена Йончева не участва във вота. Двамата ни „консерватори“ в Европейския парламент – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, се въздържаха. Предложението е подкрепено от 14 от общо 17 наши представители, показа поименната проверка.

Спешно приемане

Механизмът за Украйна е част от текущото преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС. Този бюджет има нужда от корекции, тъй като средствата силно намаляха заради многобройните кризи от 2021 г. насам. Евродепутатите настояват възможно най-скоро да бъде постигнато съвместно споразумение за механизма и цялостното преразглеждане на бюджета, тъй като от 2024 г. нататък няма да има разпоредби за помощ за Украйна. Пакетът трябва да бъде интегриран в бюджета за следващата година, който ще бъде договорен през ноември.

Създаването на механизма бе предложено от Европейската комисия през юни т.г.

Използване на руски активи и борба с корупцията

Едно от основните искания на евродепутатите е използването за възстановяването на Украйна на активи от Руската федерация или принадлежащи на други субекти или лица, пряко свързани с войната. Парламентът засилва разпоредбите, свързани с борбата с измамите, корупцията, конфликтите на интереси и нередностите при използването на средства на ЕС в Украйна. Дружествата под контрол на олигарси не трябва да имат право на финансиране.

Повече прозрачност и по-голямо участие на Европейския парламент

Евродепутатите измениха предложението, за да направят механизма по-прозрачен. Това ще стане чрез създаването на интернет портал за финансовите операции за Украйна и нейните цели, както и за изпълнението от страната на различните етапи за получаване на помощта. Освен това ЕП изисква публично оповестяване на финансовите средства, получени от трети държави и международни организации.

Парламентът трябва да участва чрез делегирани актове в изготвянето на план, в който Украйна подробно описва реформите и инвестициите, които ще бъдат подкрепени от ЕС. Процесът ще включва и ефективна консултация с парламента в Киев.

Какво предстои

Преговорите с държавите членки могат да започнат веднага след като Съветът на ЕС постигне съгласие по обща позиция.