Панаирът на книгата във Франкфурт, който започва тази седмица, предизвика недоумение с решението си да отложи връчването на наградата на палестинска писателка заради войната между Израел и "Хамас", съобщи АФП.

Повече от 600 души от света на литературата и издателската дейност публикуваха днес отворено писмо срещу това решение, което засяга палестинската авторка Адания Шибли.

Сред подписалите писмото са танзанийският писател Абдулразак Гурна и полската писателка Олга Токарчук, и двамата носители на Нобелова награда за литература, както и други автори като конгоанецът Емануел Донгала и канадката Наоми Клайн. Според текста организаторите "затварят пространството за палестинския глас". 

"Франкфуртският панаир на книгата е длъжен да създаде пространство, в което палестинските писатели да споделят своите мисли, чувства и размисли за литературата в тези ужасни и жестоки времена, без да го затваря", се казва още в писмото. 

Няколко арабски издателски групи също обявиха, че ще бойкотират форума, провеждан от сряда до неделя. 

Асоциацията "Литпром", която популяризира чуждестранните автори на немски език и присъжда литературната награда "ЛиБератур", обяви в петък миналата седмица, че тазгодишната победителка Адания Шибли няма да получи наградата си на панаира, както беше планирано първоначално. 

След изненадващата атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, най-смъртоносната в историята на еврейската държава, асоциацията осъди този "варварски" акт и заяви, че по време на панаира на преден план ще бъдат израелските гласове. Тя също така реши да не провежда тази година церемония за наградата, присъдена на г-жа Шибли, "поради войната, разпалена от "Хамас", а да потърси "подходящ формат и обстановка за събитието на по-късна дата". 

Адания Шибли трябваше да получи приза за романа си "Маловажен въпрос", който разказва за изнасилване и убийство, извършени от израелски войници през 1949 г.

Сред издателските групи, които обявиха бойкот на германския панаир, е Sharjah Book Authority - издателство в Обединените арабски емирства, което заяви, че иска да защити "ролята на културата и книгите за насърчаване на диалога и разбирателството между народите", пише БТА.