Израелската армия е отложила мащабното си сухопътно нахлуване в контролираната от радикалното палестинско движение ивица Газа с няколко дни поради неблагоприятни климатични условия, предаде ДПА, като се позова на американска медийна информация.

Сухопътното настъпление на Израел трябваше да започне този уикенд, като най-често се споменаваше вчерашната вечер, но е било отложено с няколко дни, отчасти поради прогнозите за облачното време, информира американският в. "Ню Йорк таймс" (NYT). То би затруднило пилотите на израелските бойни самолети и дроновете да подпомагат от въздуха придвижването на сухопътните сили, допълва медията, която се позовава на трима анонимни висши израелски офицери.

Целта на Израел е да унищожи политическото и военното ръководство на радикалното палестинско движение "Хамас", което изстреля хиляди ракети срещу израелската територия, а стотици от бойците му нахлуха на нея през съборените гранични огради в безпрецедентната изненадваща атака сутринта на 7 октомври. Кръвопролитието остави след себе си 1300 убити.

Израел отговори с въздушни удари по крайбрежния анклав, като досега израелската армия е убила над 2200 души, отбелязва ДПА, като уточнява, че са зачестявали сигналите за предстоящо сухопътното нашествие. "Ню Йорк таймс" прогнозира, че една подобна операция ще въвлече Израел в гражданска война месеци наред, защото бойците на "Хамас" се укриват в бункери, а мрежата от известни на тях подземни тунели в северната част на ивицата Газа е с обща дължина от стотици километри.

Според израелски военни експерти бойците на "Хамас" ще взривяват постъпателно тунели, за да затрудняват израелската офанзива, в момента, в който еврейските военни части наближат позициите на палестинците. Освен с пехота Израел ще настъпва с танкове и със сапьори, допълва "Ню Йорк таймс".

Триста палестинци, повечето от които жени и деца, са били убити само в рамките на вчерашния ден в ивицата Газа, предаде в същото време Ройтерс. Агенцията се позовава на информация на палестинското здравно министерство от анклава. Ройтерс допълва, че осемстотин е броят на ранените вчера.

Израел, който се зарече да унищожи движението "Хамас" в знак на отмъщение за атаката на 7 октомври, призова палестинците да се придвижват на юг, към границата с Египет.

БТА