След нападението срещу Израел от страна на радикалната ислямска организация "Хамас" израелският министър на отбраната Йоав Галант нареди в понеделник пълното затваряне на ивицата Газа, а министърът на енергетиката Израел Кац нареди да се спрат доставките на вода. Освен това израелските военновъздушни сили извършват бомбардировки с цел да изравнят със земята всички позиции на "Хамас".

Два милиона души живеят в Газа на много малка територия. Сега те се опитват да се спасят от въздушните удари.

"Избягахме от южната част на Газа в събота, когато чухме да летят хиляди ракети на "Хамас", казва журналистът Мустафа Раза (името е променено) по телефона за германския вестник "Тагесшпигел".

Рази работи като журналист в информационна агенция и денонощно отразява актуалната ситуация. Семейството му е настанено при братовчед, а самият 26-годишен младеж спи в офиса си във висока сграда в града.

"Оттук виждам разрушенията на града", казва той.

Пълната блокада се отразява тежко на хората в парчето земя, което е дълго около 40 километра и широко на някои места най-много дванадесет километра. Снабдяването с храна и вода ще става все по-трудно през следващия период, казва Мартин Ренч, говорител на Световната продоволствена програма в Германия.

„Повечето магазини в ивицата Газа разполагат с хранителни запаси само за две седмици, а една трета дори за по-малко от седмица“, казва Ренч. „Освен това храната се разваля бързо заради честите прекъсвания на електрозахранването.“ Единствената електроцентрала в Газа може да изчерпи горивото си само за няколко дни.

В понеделник Световната здравна организация (СЗО) призова да се създаде хуманитарен коридор за снабдяване на цивилното население в ивицата Газа. Трябва да е възможно хората да бъдат снабдявани с продукти от първа необходимост, заяви говорител на организацията в Женева.

„Знаем, че питейната вода е ограничена“, обяснява Ренч. По данни на агенцията на ООН за помощ Unicef само един на всеки десет души в Газа има достъп до чиста питейна вода. Според експертите водата, изпомпвана от крайбрежния водоносен хоризонт, не е годна за пиене - тя е солена и замърсена.

Обезсоляването на морската вода би трябвало да предложи алтернатива, но за това са необходими оборудване и електричество, които не могат да достигнат до региона поради вече затегнатата блокада от страна на Израел.

Хората не могат да избягат, ивицата Газа е напълно блокирана.

Ситуацията се влошава от липсата на убежища.

"Хората не могат да избягат, ивицата Газа е напълно отцепена", казва Марта Лоренцо, директор на бюрото на Близкоизточната агенция на Организацията на обединените нации за помощи на палестинските бежанци.

Повече от 137 000 души са настанени в 83-те училища, управлявани от ООН в Газа, казва тя.

"Достигнахме предела на възможностите си", казва Лоренцо.

Освен това тя посочва, че през последните дни две училища на ООН са били ударени от ракети, но никой не е бил ранен. При други нападения обаче са били убити двама служители на ООН и пет деца от училищата. Болниците, управлявани от агенцията за помощ, в момента са отворени само за кратки периоди през деня - от съображения за сигурност, казва Лоренцо.

"Положението се влошава с всяка изминала минута", казва Рази. "Хората тук вече забелязват липсата на електричество и храна".

Той казва, че сега хората се опитват да намерят алтернативни начини за оцеляване, като преминават към генератори и други алтернативни източници на енергия.