Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания ще бъде арестуван, ако попадне в обсега на правосъдието на ЕС или на неговите страни членки.

Това заяви Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Така той отговори на въпроса дали ЕС може да издаде заповед за арест на Хания призива, който отправи от Катар. От арабското емирство лидерът на палестинската групировка призова светът да обяви джихад на евреите.

„Ние осъждаме призива на Хания. Той е лидер на терористична организация. За нас той не е партньор. „Хамас“ е терористична организация“, категоричен бе Стано.

„Гласът“ на европейската дипломация допълни, че фактът, че има страни, които имат влияние върху „Хамас“, е причина ЕС да се ангажираме с тези държави. Това са страни най-вече от района на Персийския залив.

„Фактът, че някой принадлежи към такава организация и че тя е в списъка на ЕС на терористичните организации, означава, че ако той попадне в обсега на европейското правосъдие или на това на страните членки, ще бъде арестуван“, обобщи Петер Стано.

Същевременно той заяви, че ЕС е готов да се включи в усилията на ООН, включително за обособяването на хуманитарни коридори в Газа. По думите му има опасения за влошаване на хуманитарната обстановка в ивицата заради прекъсването на снабдяването с вода, ток и горива. ЕС подкрепя призива на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и е готов да помогне на световната организация за внасяне на облекчение, включително с обособяването на хуманитарни коридори и доставки на помощ.

ЕС осъжда нападението срещу Израел и отчита правото на страната на самоотбрана в рамките на международното законодателство. Най-важното е всички страни да пазят цивилните, посочи Стано. Те трябва да бъдат предупреждавани за предстоящи военни действия, за да могат да напуснат. Израел прави точно това. Подобни предупреждения, свързани с голямо разместване на много хора, не трябва да водят до тежки хуманитарни последици.

Важно е също така „Хамас“ да не пречи на хората да напуснат и да не ги използва като жив щит. Това би било военно престъпление, предупреди говорителят.