Нито една страна или организация, враждебна към Израел, не трябва да се опитва да се възползва от ситуацията или да провокира ескалация на конфликта.

Предупреждението отправи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на заседанието на министрите на отбраната от страните членки.

„Това включва например организации като „Хизбула“ и страни като Иран“, уточни той в отговор на журналистически въпрос.

Тероризмът остава най-голямата пряка асиметрична заплаха за алианса, каза още Столтенберг. Той е назначил специален координатор по контратероризма. Това е помощник генералният секретар на НАТО Том Гофъс.

Столтенберг съобщи още, че следващата седмица алиансът ще проведе редовните си годишни ядрени учения Steadfast noon („Устойчиво пладне“). Тази година те ще се състоят в Италия, Хърватия и Средиземно море. Маневрите трябва да бъдат гаранция за възпиращата ядрена сила на НАТО. А руската война в Украйна припомня важната роля на ядрените оръжия на пакта, смята генералният секретар.

Той е категоричен, че ако се окаже, че повреждането на подземния кабел между Естония и Финландия е умишлено, то ще получи единен и решителен отговор.

Сред обсъжданите на срещата теми бе и ситуацията в Косово. Столтенберг изтъкна, че от НАТО са засили присъствието си там с няколкостотин военнослужещи, сред които батальон от България.