Григор Димитров е на полуфинал на Мастърса в Шанхай - 7:6(2), 6:4 срещу доста неудобния съперник Николас Джари (Чили). 

Първата ни ракета се реваншира за загубата от близо двуметровия съперник (198 см) на финала на турнира на клей в Женева по-рано тази година. Двубоят продължи час и 39 минути.

Димитров излиза срещу Андрей Рубльов, прескочил Юго Юмбер - 6:2, 6:3. Другият полуфинал е ясен - Хуберт Хуркач срещу Себастиан Корда.

Бившият №3 в света направи пореден силен мач в Китай, като допусна малко непредизвикани грешки и запази високо ниво на играта си до края. Той не даде нито една точка за пробив на Джари.

Първият сет бе решен с тайбрек, в който българинът поведе рано (2:0, минипробив) и до края остана непоклатим. Във втория той проби за 4:3, след което си взе подаванията без особени трудности и завърши спора още с първия мачбол.

Дотук в Шанхай Григор записа впечатляваща серия срещу австралиеца Александър Вукич, руснака Карен Хачанов и водача в схемата Карлос Алкарас, за да дойде ред и на майстор на асовете в лицето на Джари.

Хасковлията е на деветия си полуфинал на Мастърс турнир.

"Всеки в тази фаза има шанс да спечели"

"Предполагам, че опитът ми помага в подобни мачове", бяха първите думи на 32-годишния Димитров в интервюто на корта.

"Има обаче много компоненти, които се трупат. Джари има един от най-добрите сервиси в тура и всеки следващ гейм бе все по-труден за мен. Но аз бях много концентриран в най-важните моменти. За мен бе важно да не се отказвам и да продължавам да опитвам, рече още той. -

С напредването на мача се чувствах все по-комфортно на негов сервис и той напрви някои грешки, от които се възползвах. Нямах много време да мисля за успеха над Карлос Алкарас, защото трябваше да анализирам играта на Николас Джари. Позитивите в представянето ми са на лице."

Той нямаше предпочитания за опонента си на полуфинала (мачът на Рубльов бе по-късно, бел. ред.):

"На подобен турнир трябва да се справяш по-добре във всеки следващ мач. Всеки играч, останал толкова напред, играе добре и има шанс да го спечели. Няма за какво да мисля оттук насетне, не мисля за титлата. Бил съм на подобно ниво и преди и съм щастлив, че отново съм на полуфинал на "Мастърс". Всеки тенисист, който излиза на корта, има шанс да спечели и за мен няма значение срещу кого играя."

Григор и Рубльов - близки приятели, имат шест мача, като са разменили по три победи. Последната спечели най-добрият ни тенисист.