Григор Димитров за първи път в кариерата си победи един от двамата най-добри тенисисти с днешна дата - Карлос Алкарас, 5:7, 6:2, 6:4 на Мастърса в Шанхай.

Българинът зарадва с почти перфектен мач, в който стигна до обрат срещу световния №2. Той показа игра като в най-добрите си дни и взе връх над 20-годишния суперталант.

Досега Димитров имаше три поражения срещу Карлито, като не бе вземал дори сет за по-малко от година. Две от пораженията бяха в настоящата. 

Григор се класира на четвъртфинал, където ще спори с Николас Джари (Чили), надвил го на финала в Женева по-рано този сезон. Така че получава шанс за реванш.

Първата ни ракета започна леко колебливо, но постепенно набра скорост. До 2:2 двамата реализираха подаванията си. Тогава бившият №3 в света успя да пробие, а малко след това затвърди - 4:2.

Последва размяна. При 5:4 в негова полза хасковлията сервираше за сета, но Алкарас показа защо тази година единствен (в отсъствието на Рафа Надал) оспорваше господството на Новак Джокович.

Испанецът вдигна нивото и изравни. Следващият гейм бе равностоен, но доскорошният №1 в ранглистата спечели и направи пълен обрат в сета. Алкарас натисна спусъка още веднъж на началния удар на опонента си, като не му даде шанс за тайбрек - 7:5.

И ако често в такива случаи срещу най-добрите Григор Димитров се е пречупвал, в Шанхай той затвърди промяната, на която ставаме свидетели напоследък. Не се пречупи, демонстрира боен дух, характер, а и позитивно настроение. Вземаше правилните решения, особено в ключови моменти.

Взе първия гейм на втория сет с пробив, отговаряйки на предизвикателството на далеч по-младия си съперник като ниво на игра. Бързо стана 2:0. Алкарас намали, но след 3:2 Димитров наниза три гейма, стигайки до още един брейк - 6:2. Той показа самочувствие с впечатляващи уинъри, а също така на няколко пъти принуди двукратния шампион от шлема да бърка.

Това бе най-добрият му тенис може би от паметната 2017 г. насам - срещу един от най-големите в света, като двубоят бе на много високо равнище.

Освен проявения характер, друго качество на Димитров бе това, че като изключим обрата в края на първия сет, днес той показа много висока класа от началото до края.

Задържа нивото и в третия, като "прободе" подаването на фаворита за 2:1, лесно затвърди, а до края двамата без особени проблеми разменяха сервис геймовете си. Така Григор този път вдигна победоносно ръце срещу кандидат №1 за трона на Ноле и Рафа.

"Знаех, че трябва да бъда агресивен"

"Останах в мача, което беше най-важното след загубения първи сет, заяви Димитров в интервюто на корта. - Сервирах много добре, но допуснах няколко грешки в края. При 5:4 той изигра невероятен гейм, а при 5:6 той отново. Но аз не спрях да вярвам, че ще стигна до нови възможности. Пробих рано във втория, постепенно започнах да разчитам по-добре неговите сервиси, вкарах няколко добри ретура.

След втория пробив придобих и допълнителна увереност.  След това бях много солиден в третия сет, той пък допусна малко повече грешки. Знаех, че трябва да бъда агресивен и да се опитвам да го поставям в неудобна ситуация. Той не обича съперникът да диктува точките. Опитвах се да непрекъснато му създавам проблеми и нещата се получиха."