Ирански и никарагуански правозащитници и три жени от различни страни, борещи се за правото на аборт, са финалистите на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г.

Това съобщи Европейският парламент, който връчва отличието.

Махса Амини и движението „Жена, живот и свобода“ са номинирани от групата на социалистите в ЕП като представители на борбата за правата на нежния пол в Иран.

Никарагуанците Вилма Нунес де Ескорсия и епископ Роландо Хосе Алварес Лагос са подложени на преследвания заради критиките си срещу режима в родната им страна. Свещеникът дори е осъден на 26 години затвор заради отказ да напусне родината си, а гражданството му е отнето. Тези хора са номинирани от група от 43-ма евродепутати.

Полякината Юстина Виджинска, Морена Ерера от Ел Салвадор и американката Колийн Макникълъс отстояват правото на жените на законен и безопасен аборт. Те са номинирани от радикалната левица в ЕП. Виджинска е осъдена в родината си на 8 месеца обществен труд, защото помогнала на друга жена да абортира.

Лауреатът на наградата „Сахаров“ за тази година ще бъде избран на 19 октомври. Наградата ще му бъде връчена на 13 декември, по време на пленарната сесия в Страсбург.