Делегация на Мониторинговата група на Европейския парламент пристига на посещение в България на 12 и 13 октомври, съобщиха от институцията.

Тя ще има срещи с премиера Николай Денков, няколко министри, президента Румен Радев, висши представители на съдебната власт и полицията, както и представители на гражданското общество и журналисти.

Делегацията се ръководи от нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). В нея влизат също българската социалистка Елена Йончева, "зеленият" германски депутат Ерик Маркварт, както и известната с троцкистките си възгледи ирландка Клеър Дейли от радикалната левица.

През лятото на 2020 г. Клеър Дейли идва у нас, за да подкрепи протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Тогава тя забърка и скандал с ирландски собственици на апартаменти в хотелски комплекс край Поморие, като дори го вкара в резолюция на Европейския парламент за страната ни. Тя говори и за македонско малцинство у нас. 

И четиримата евродепутати са членове на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Целта на посещението е преглед и оценка на последните развития у нас във връзка с дейността на работната група, посветена на ситуацията в България.