Мониторинговата група от Европейския парламент ще проучва ареста на бившия българкки премиер Бойко Борисов.

Това съобщи специално за Клуб Z нейният председател – нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Преди няколко дни Групата за наблюдение на демокрацията, правовата държава и основните права е получила писмо от Конференцията на председателите на политическите групи в ЕП. Това стана по искане на Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата парламентарна група. Тя се отказа от първоначалната си идея да вкара случая с Борисов в дебат в пленарна зала, след като другите групи възразиха.

„Трябва да получим някаква яснота. Мисля, че не става дума за арест, а за задържане. Трябва да изясним какъв е бил статутът, как се е стигнало до това, каква е законовата основа“, уточни Ин 'т Велд.

Възможно е групата отново да посети България по-късно тази година. Но визитата няма да бъде само заради арестуването на експремиера.

Групата разглежда свързани с върховенството на закона случаи в няколко страни от ЕС, заяви словашкият евродепутат Владимир Билчик от ЕНП, който също е неин член. И случаят с Бойко Борисов ще бъде следен много внимателно, увери той. Експремиерът също е от ЕНП.

Бившият министър-председател бе задържан през март след акция на МВР в дома му. Оказа се, че това е станало по сигнал на хазартния бос в изгнание Васил Божков и доклада на Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ), според който комисията по хазарта ощетила държавния бюджет с над половин милиард лева. Българската прокуратура не беше уведомена за акцията, а Борисов - освободен още на другия ден.

Интересното е, че Мониторинговата група бе на нож с Борисов, докато той бе премиер. Тя започна да наблюдава България през лятото на 2020 г. Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев отказаха да участват в две изслушвания и бяха представени от заместници. И двата пъти членовете на групата не останаха доволни от отговорите и пратиха допълнителни писмени въпроси.