"В момента, в който някой реши да "опраска конституцията за втори път, както през 2015 г., излизаме от това управление".

Това каза пред БНТ депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

И предупреди, че ако "ние напуснем управлението, ще се случи коалиция ГЕРБ и “Възраждане”, в пълен синхрон с президента и връщане на руското влияние".

Той обаче подчерта, че без подкрепата на ГЕРБ и ДПС приетите на първо четене в петък по т.нар. бавна процедура промени в Конституцията нямаше как да се случат.

"Да, ДПС участва в евроатлантическото мнозинство, без тях няма как промените в конституцията да минат. С руските проксита БСП и "Възраждане" ние не можем да ги направим", каза Мирчев.

И добави, че без подкрепата на ГЕРБ и ДПС нямаше как да се осъществи и енергийната независимост от Русия, както и военната помощ за Украйна.

"Над 2 млрд. лв. от дерогацията на руски петрол потънаха в джобовете на Русия. Тази година очакваме над 270 млн. лв. от данъци от "Лукойл Нефтохим". Ударната дигитализация също се случва с гласовете на ГЕРБ и ДПС", каза още депутатът. 

Той отхвърли упреците на опозицията, че даряваме въоръжението на българската армия.

"На Украйна сме дали въоръжение колкото за 20 км магистрала, то не е достатъчно и за един украински батальон. В последното дарение, става дума за 5% от ракетите С-300, които са доказано неизправни. Това са ракети за отбрана, отделно че са 40-годишни", каза Мирчев.

И добави, че най-много оръжие е изнасяно за Украйна по време на служебното правителство, и то продадено чрез посредници. А Корнелия Нинова като икономически министър е подписвала договори за износ чрез  посредници, които е добре да се види кои са и сега се установяват. 

Мирчев отхвърли упреците на лидера на групата на ИТН Тошко Йорданов, че депутатът от ДПС Делян Пеевски командва ПП-ДБ.

"Когато Пеевски се скара на г-н Йорданов по време на преговорите с протестиращите миньори и енергетици, той млъкна, буквално си глътна бастуна. На мен не ми се е случвало подобно нещо. Същото се случи и с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов", каза народният представител.

И подчерта, че ДПС участва единствено в евроатлантическото мнозинство, не в правителството. А заслугата за споразумението с протестиращите отначало докрай е на премиера Николай Денков. Изпълнението на бюджета пък според заложеното от парламента е заслуга на финансовия министър Асен Василев. 

Мирчев даде пример за зависимост на “Възраждане” от ГЕРБ с гласуването в парламента на предложението на ПП-ДБ частните болници да купуват лекарства от Здравната каса само с обществени поръчки, за да се свалят цените от скъпия частен внос. ГЕРБ гласува против, а “Възраждане” подкрепи предложението. Но при прегласуване след сигнал от ГЕРБ, “Възраждане” се е обърнала  против.

"Не сме променили нашите приоритети и в момента те се изпълняват. И не сме очаквали, че влизайки в парламента, при тези  политически хищници Борисов и Пеевски, ни чакат 72 девици и блага ракия", каза още Ивайло Мирчев.