"ГЕРБ в момента е партията, която за пореден път е спечелила национални избори. С тази си сила и експертизата, която има в Столична община, ще можем да променим града към по-добро. Нямаше да приема номинацията от друга партия."

Това каза пред Нова ТВ номинираният за кмет на София от ГЕРБ Антон Хекимян.

По повод оттеглянето си от бТВ той заяви:

"Винаги моите колеги, са били грижа за мен. Независимо дали съм бил в ролята на репортер, водещ или директор. Правил съм го с любов и отдаденост. Всички колеги, който ме познават, ме разбират, предполагат защо съм постъпил по този начин и знаят, че съм устремен в битката да дам най-доброто от себе си за града, за София. Не го приемам като шамар за тях."

Хекимян отново каза, че предложението от ГЕРБ е дошло неочаквано.

"Сигурно за много хора това, че съм приел предложението, е неочаквано. Не съм се готвил за политиката. Но съм се готвил за това да бъда близо до хората, да мога да решавам техните проблеми. Не мисля, че има училище за кметове, където да натрупаш опит по това как се избира фирма. Но един кмет има екип и общинските съветници", каза той.

Кандидатът на ГЕРБ за столичен кмет заяви, че Бойко Борисов трябва да отговори защо е решил да му гласува доверие.

"Исках да обмисля това решение, дадено ми беше време. Исках да получа гаранцията, че ще работя с екипа, който искам, и в решенията ми няма да има вмешателство. Да си политик е много трудно нещо. През последните години бяхме свидетели как някой нещо иска да променя в политиката и обществения живот. Свидетели сме как партии, които спечелиха доверието на хората с отрицание, в момента са в (не)коалиция с партиите, срещу които бяха. Смятам това за непочтенно", коментира Хекимян.

Той каза, че в Общинския съвет трябва да се изгради истинско управление, което да поеме отговорност.

"Борим се за мнозинство, за да продължи промяната в София. Много неща трябва да бъдат довършени, продължени. Не може да се разчита на плаващи мнозинства. Ще работим за мнозинство, което да поеме пълната отговорност", каза Хекимян.  

Една от основните цели, която си поставя той, е за "нула жертви на пътя".

"Важно е да се справим с този проблем. Трябва да се работи постоянно. Мерки могат да бъдат въведени, трябва да има воля, мнозинство в Общинския съвет. Над 700 са камерите в София, могат да бъдат използвани, ако се направят промени. Много малко от тези камери не отчитат скоростта, могат да бъдат подменени. Отчитането на скоростта не значи, че ще спрем незабавно джигитите, но те трябва да знаят, че ще има наказание. Не знам колко ще струва това, но може да бъде направено.

Пътната безопасност включва всичко – системите за безопасност и контрол на пътя, маркировката, повдигнатите пешеходни пътеки, островите за пешеходци. Обществената енергия може да бъде използвана и пари да бъдат намерени, когато това е наша огромна цел. Това трябва да бъде за цялата държава.

Основната ни цел е подобряване на трафика. Това е свързано и с намаляване на броя на автомобилите. Не можем да кажем на хората: "Слезте от автомобилите си", до момента, в който не е изградена силна система на градския транспорт", каза Антон Хекимян.

Той смята, че трябва да има повече велоалеи, удобни автобуси, с по-чести линии, с довеждащи линии, автобуси, които спомагат за превоза на ученици от дома до училище.

"Общият брой на децата, които са извън детските градини и яслите, е около 10 000. Две хиляди места са липсващите за детските градини. Това са от 3 до 6-годишна възраст. Другите 7 000 липсващи места са от 10 месеца до 3 години. За липсващите 2000 места имаме програма, по която може да бъдат изградени детски градини - 37 на брой. И те могат да бъдат изградени за по-малко от 3 години. Паралелно ще тече процесът и по изграждане на ясли.

Не мога да разбера как този проблем толкова години не е решен. Тези 37 градини са напълно възможни да бъдат реализирани", заяви Хекимян.

От думите му стана ясно, че ако стане кмет в личен разговор ще опита да убеди собственика на "Къщата с ягодите" Валентин Златев да я възстанови в оригиналния ѝ вид.

"Надявам се Златев да е разумен. Бих се срещнал с него като кмет и бих го помолил да размисли за това. Не да бъде разрушена и построена наново, а възстановена. Това ще е ясен знак за всички, че искаме да се грижим за културното наследство", каза Хекимян.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ