Първият дебат между Васил Терзиев и Антон Хекимян като кандидати за кмет на София се проведе в ефира на Дарик радио.

"Обичам този град, роден съм тук, живея тук. Децата ми искат да останат. Обичам всичко около мен. Градът може много повече, Може да бъде по-красив, по-зелен, по уреден. Свикнали сме да чуваме, че тук е така. Примиряваме се с проблемите и посредственото".

Това каза Терзиев на въпрос защо иска да стане кмет на София.

"Аз обичам София, живея тук, изградил съм живота си тук, кариерата си тук. Живея живота на 90% от софиянците. Познавам проблемите. Старал съм се да решавам проблемите на хората. За да бъде София чист и подреден град. Искам да работя за София".

Това отговори пък Хекимян.

Един от основните въпроси, които Терзиев задаваше на Хекимян по време на целия дебат бе дали ще поеме отговорност за досегашното управление на София, тъй като е издигнат от ГЕРБ.

"Представител съм на тази партия, но съм независим човек", заяви Хекимян.

И допълни, че няма да позволи грешките да се случват за пореден път. Бившият журналист изтъкна, че ако стане кмет, ще работи "не със същите хора и не със същия екип".

От своя страна Хекимян на няколко пъти попита Терзиев как ще коментира идеи на "Продължаваме промяната" за ограничаване на бюджета на София. На което Терзиев отговори, че "Продължаваме промяната" към момента няма общински съветници.

Дебатът бе подреден в различни теми. По отношение на комуникацията с гражданите Терзиев изтъкна, че тя е най-счупена.

"Да променим този голям дефицит. Хората виждат общината като външно тяло", заяви Терзиев.

Хекимян също каза, че гласът на хората трябва да бъде чут.

"Изслушал съм проблемите, решавал съм тези проблеми. Много от нередностите в града остават глас в пустиня. Трябва да спрем убийствата на пътя. Да се преборим с джигитите на пътя", заяви Хекимян.

Терзиев веднага попита защо текущата управа купува камери, които са непригодни.

"Няма да е скъпо те да бъдат пригодени, че да засичат джигитите", отговори Хекимян.

Той попита Терзиев знае ли колко струва на общината един полицай и получи отговор - 4 хил. лв.

По отношение на велоалеите Терзиев обеща над 100 км нови велоалеи и то такива, от които има смисъл, а не свършват в нищото. Хекимян също заяви, че велоалеите трябва да се поддържат.

"Много велоалеи може да има в София. Не искам да давам празни обещания", заяви Хекимян.

И двамата се обявиха за развиване на довеждащия градски транспорт – автобуси до метростанциите. И двамата се обявиха за това, че градският транспорт трябва да е общински. Терзиев изтъкна, че не може да има и общински, и частен, както е сега.

Малък спор възникна по темата колко са недостигащите места в детските градини. Хекимян каза, че са 2 хил, докато според Терзиев те са 10 хил. Хекимян уточни, че неговата цифра е без яслите.

Терзиев се ангажира недостигащите места да станат 6 хил., за което трябва да бъдат построени 25 нови детски градини. Според него трябва водещо при разпределението на местата да е не къде живеят, а къде работят родителите.

"В нашата фирма бяхме направили детска градина, вярвам в този модел. За един мандат това ще спре да бъде тема", заяви Терзиев.

Според двамата родителите на деца, които плащат за частни детски градини, трябва да бъде дотирани от общината, защото така е по-справедливо.

Хекимян призна, че ремонтите на жълтите павета са безобразие. Според него фирмите трябва да обучават хората си и да бъдат стриктно контролирани.

"Как може пред един частен обект всичко да бъде наредено перфектно", попита Терзиев.

Той се ангажира да бъдат сменени енергоизточниците на над 3 хил. домакинства, които сега са на твърдо гориво. Хекимян изтъкна, че вече са подменени енергоизточниците на 13 хил. домакинства и ще бъдат сменени на още 10 хил. ако тази програма продължи. Според него домакинствата на твърдо гориво са били 55 хил., а сега са под 35 хил.

Терзиев изтъкна, че София плаща два пъти по-скъпо от Пловдив за сметоизвозване.

По отношение на здравеопазването Терзиев заяви, че би инвестирал в поликлиниките. Докато Хекимян се обяви за това да се създадат хосписи за стари хора.

"Да върнем Витоша на софиянци. Да се предоговори всичко, публично-частно партньорство. Поемате ли отговорност за състоянитето на Витоша?"

Това попита Терзиев.

"Поемам отговорност да подобря състоянието на Витоша", отговори Хекимян.

Терзиев, каза, че трябва да се направи "дигитален двойник" – "целият град да бъде в един модел, за да можеш да правиш анализи и да моделираш за трафик, строителство". Според него трябва да има и система, която да позволи на гражданите да виждат по какво се работи.

Хекимян иска да има фотоволтаици на училищата.

Терзиев изтъкна, че има богат опит в управлението на големи организации, но допълни, че управлението на публични средства изисква по-високо ниво на отговорност. Хекимян също заяви, че има опит в управлението на бюджети.

"Патриотизмът се изразява в това какво правим за бъдещите поколения", каза Терзиев.

Според Хекимян патриотизмът е "да не си изхвърляш боклука през терасата, да се грижиш за средата".

По отношение на това как ще си избира екипите Терзиев отговори, че вярва в меритокрацията – управление на способните.

"Бил съм обективен като журналист, сега се надявам да съм обективен като кмет. Искам да работя с нови хора и нов екип, които аз съм избрал", заяви Хекимян.

По отношение на темата за ДС Терзиев заяви, че човек трябва да бъде съден по делата. А по темата за съмненията за политическа обвързаност на бТВ, след като шефът на новините й става кандидат-кмет на ГЕРБ, Хекимян заяви:

"Категорично политическа зависимост в нюзрума на бТВ никога не е имало. Да не обиждаме журналистите не само в бТВ, а навсякъде. Всичко, което съм вършил, е било пред очите на хората."

ЦЕЛИЯ ДЕБАТ МОЖЕТЕ ДА ПРОСЛЕДИТЕ НА ТОЗИ ЛИНК