Най-високо доверие за кмет на София има кандидатът на ПП, ДБ, "Спаси София" Васил Терзиев - 33,8%. Следва номинацията на ГЕРБ Антон Хекимян с 23,7% и Ваня Григорова, издигната от БСП, с 13,8 %.

Тези данни представи в четвъртък Юлий Павлов – директор на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ).

Проучването е проведено от 30 септември до 3 октомври. Възложено е, финансирано и реализирано от ЦАМ. Извадката е от 1003-ма пълнолетни граждани в София. Използван е методът на двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата, пряко стандартизирано интервю "лице в лице". 1% от всички анкетирани съответства на 10 000 души. 

На четвърто място за кмет на София се нарежда Деян Николов ("Възраждане") с 10,2% подкрепа, на пето Вили Лилков ("Синя София") с 4,6%, следван от Ивайло Вълчев (ИТН) с 3%. Опцията „Не подкрепям никого“ са предпочели 2,6% от респондентите, а тези, които не са решили дали и за кого ще гласуват са 3,2%, съгласно данните на проучването. 

Близо 46% декларират, че са наясно за кого да гласуват.

Така сред вероятните гласуващи Терзиев взема 45,2 на сто, Хекимян - 32,7 на сто. А на втори тур процентите за двамата, считани за основни претенденти, ще са съответно - 55,7 на сто срещу 40,3 на сто в полза на бизнесмена срещу бившия журналист.

Нерешилите да гласуват са 6,7% , а заявилите, че няма да гласуват са 12,1%, сочат данните от проучването. 

ДС и Паметникът на съветската армия

На въпрос дали за гражданите е важно, че роднини на даден кандидат за кмет са били от Държавна сигурност, 34,7% (т.е. малко над една трета) отговарят, че е важно. За 42,6% - по-скоро не е важно. Около 23% нямат мнение.  

Също така 22% са заявили, че е по-добре Паметникът на съветската армия да бъде разрушен, 27,8% смятат, че е по-добре да бъде преместен в музей, 30,7% казват, че трябва да си остане на мястото си. Други 19,5% нямат категорично мнение, сочат данните от проучването. 

Битката за общинския съвет

За кандидатите за общински съветници на местна коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) са казали, че ще гласуват 35% от респондентите, за ГЕРБ-СДС – 25,1%, за „БСП за България“ – 12,2%, за „Възраждане“ – 9,8%, за „Има такъв народ“ – 2,8 %, за „Консервативно обединение на десницата“ – КОД – 2,4%. Тези, които още не са решили са 3,2% от респондентите, сочат данните от проучването. 

Софиянци са по-добре икономически отколкото останалите граждани на страната, посочи Павлов по отношение на проблемите на гражданите. Половината от столичани поставят на първо място теми като борбата с корупцията – 23,8 %, присъединяване към Шенген и еврозоната – 13,3% , промяната в Конституцията и съдебна реформа – 12,2%. 

Доверието в президентството спада чувствително с 5% спрямо юли тази година. За страната недоверието към президента е по-голямо от доверието, коментира Павлов. При Мария Габриел недоверието и доверието са с разлика от 1,7 % в полза на недоверието, добави той. 

"Сглобката работи"

Доверието се качва с 2% за правителството, но и недоверието, посочи Павлов. По думите му това е институцията, която стои най-добре.

"Сглобката" работи, доверието леко се повишава, вижда се, че има желание за работа", обяви той по отношение на парламента. 

Мария Габриел най-одобрявана сред политиците

Политикът с най-висок рейтинг е Мария Габриел с 37,2% доверие срещу 38,9% недоверие, следвана от Николай Денков с 35,9% доверие срещу 41,1% недоверие. Президентът Румен Радев е трети с 32,6 % доверие и 50,6% недоверие, посочи Павлов. 

Кирил Петков, Бойко Борисов , Васил Терзиев, Асен Василев са с близо 1,5% надолу спрямо доверието, добави Павлов.